Типът на брашното определя за какво може да бъде използвано то, за да се получи най-добър ефект от печенето и домакинята да получи заслужените комплименти.
Пшеничното брашно, което е най-популярно, е тип 500, това е бяло брашно. Освен това се продават други типове пшенично брашно, като сред тях се открояват тип Добруджа, типовото брашно и пълнозърнестото брашно.
Освен тях има и други типове брашно – тип Грахам, което е подходящо за приготвяне на хляб и тестени изделия за хора, които следят теглото си.
Специално за домакините, които искат да бъдат повече време със семейството си, се продават вече и брашна, които са допълнени с бакпулвер, за да съкратят процеса на приготвяне на печивата.
Така на домакинята й остава само да добави яйца и прясно мляко и ще получи кекс или сладкиш, на който ще остане само да направи украсата.
Вече се продават и специални пшенични брашна, които са високобелтъчни и са подходящи за направа на тесто за баници и пици. Има и нискобелтъчни типове брашно, от които се правят вафли и бисквити.
Пълнозърнестото брашно е подходящо за хора, които искат да поддържат стомаха си в перфектно състояние. Пълнозърнестото брашно кара стомаха да работи на пълни обороти, за разлика от бялото пшенично брашно.
Разликата между бялото и пълнозърнестото брашно е в това, че при пипане с пръсти при бялото не се усещат зрънца. Пълнозърнестото брашно запазва външната обвивка на зърното, която е много полезна. Бялото брашно обаче е незаменимо за кексове и погачи, тъй като бухва добре и крайният продукт се получава много пухкаво.
Пълнозърнестото брашно съдържа повече белтъчини, витамини и минерални съединения от бялото и се характеризира с приятен аромат на хляб. То е подходящо за печене на хляб.
Освен пшеничното брашно съществуват и други типове брашна. Това са ръжено-пшеничното брашно, което е подходящо за направата на хляб и на различни видове кифлички.
Коментари