Фъстъчено Брашно

МарияМария
Новак
3
Фъстъчено брашно - защо да го използваме?
Комплект от 2 регулируеми мерителни лъжици
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 2 регулируеми мерителни лъжици
18.00 лв.

Фъстъците присъстват в нашия живот от много години. Може да ги консумираме директно, в салати и ястия; като допълнение към коктейли или под формата на фъстъчено масло, олио или брашно. Известни със своите ползи за здравето, фъстъците са предпочитана храна от по-голяма част от населението.

Днес ще Ви разкажем малко повече за произхода на фъстъците, хранителна информация и защо е хубаво да използваме фъстъчено брашно, което не е от най-популярните храни, но има много предимства за диетичното хранене.

Произход на фъстъците

Въпреки своето име на английски – peanuts (nut - ядка) - фъстъците не са ядки. Самият фъстък представлява тревисто растение, което е част от семейство Бобови. Притежава изключително вкусни и полезни семена, които се използват за направата на най-различни храни и добавки.

Сведенията относно корените на фъстъка са противоречиви, но най-често срещаната теория е, че те се появяват за първи път в Южна Америка. След това са пренесени в Европа, а по-късно се разпространяват из целия свят. … в производството на фъстъци са Китай, САЩ и Индонезия.

Фъстъците се смятат за богата маслодайна култура, която е основен двигател в развитието на много индустрии. Може да ги консумирате под най-различна форма – пресни, пържени фъстъци, печени фъстъци, с подправки или без.

Тези ядки се използват за направата на брашно, масло, олио, както и различни сладкарски изделия и сладкиши с фъстъци. В медицината те са широко разпространени като алтернативно средство за борба с редица заболявания.

Хранителна информация за фъстъците

Фъстъчено масло

Както вече споменахме, фъстъците притежават много полезни свойства. Те са източник на биотин – витамин Н, витамин Е, фолиева киселина, магнезий, фосфор, цинк, тианин и др. В себе си съдържат и известно количество мед, антиоксиданти и Омега-6.

В 100 г фъстъци се съдържат: (приблизително) 567 kcal, 49 г мазнини, 16 г въглехидрати и 26 г белтъчини.

Важно е да се отбележи, че фъстъците са смятани за сериозен хранителен алерген, който е предпоставка за възникването на алергии и непоносимости. Прекомерната консумация от хора с алергии би могло да доведе до алергични пристъпи и застрашаващи живота ситуации. Затова е важно да сме внимателни с приема на тези ядки.

Защо да използваме фъстъчено брашно

Истинското фъстъчено брашно е изработено от 100% фъстъци. А ето и някои полезни ефекта, които оказва то върху тялото ни:

• Осигурява защита на нашата кожа: Брашното от фъстъци съдържа витамин Е, който отговаря за целостта и правилната функция между клетките на лигавицата и нашата кожа. Така тя е предпазена от външни наранявания и вредни вещества;

• Понижава лошия холестерол: Благодарение съдържанието на наситени мастни киселини, консумацията на фъстъци може да предотврати сърдечни болести. Те намаляват нивото на LDL-холестерола и покачват HDL-холестерола;

• Може да се използва като превенция различни заболявания: В него се съдържа ресвератрол, който е естествен антиоксидант. Той успешно предотвратява появата на сърдечни, вирусни и неврологични заболявания.

• Помага при отслабване: Фъстъченото брашно е безглутеново и идеален заместител на бялото брашно в готварските рецепти. Редовното приемане на фъстъци поддържа телесното тегло и намалява риска от затлъстяване. Те имат висока хранителна стойност и засищат организма, което намалява приема на други храни.

Мъфини с фъстъчено брашно

Фъстъченото брашно намира голямо приложение в кулинарията, като зад гърба си крие вековната история на фъстъците. То е интересен заместител на класическите брашна и има много ползи за нашия организъм. Определено трябва да бъде опитано!

А сега вижте как да си приготвите нещо вкусно с фъстъци - фъстъчени мъфини или кекс с фъстъци ще изберете?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен