Фъстъците присъстват в нашия живот от много години. Може да ги консумираме директно, в салати и ястия; като допълнение към коктейли или под формата на фъстъчено масло, олио или брашно. Известни със своите ползи за здравето, фъстъците са предпочитана храна от по-голяма част от населението.
Днес ще Ви разкажем малко повече за произхода на фъстъците, хранителна информация и защо е хубаво да използваме фъстъчено брашно, което не е от най-популярните храни, но има много предимства за диетичното хранене.
Произход на фъстъците
Въпреки своето име на английски – peanuts (nut - ядка) - фъстъците не са ядки. Самият фъстък представлява тревисто растение, което е част от семейство Бобови. Притежава изключително вкусни и полезни семена, които се използват за направата на най-различни храни и добавки.
Сведенията относно корените на фъстъка са противоречиви, но най-често срещаната теория е, че те се появяват за първи път в Южна Америка. След това са пренесени в Европа, а по-късно се разпространяват из целия свят. … в производството на фъстъци са Китай, САЩ и Индонезия.
Фъстъците се смятат за богата маслодайна култура, която е основен двигател в развитието на много индустрии. Може да ги консумирате под най-различна форма – пресни, пържени фъстъци, печени фъстъци, с подправки или без.
Тези ядки се използват за направата на брашно, масло, олио, както и различни сладкарски изделия и сладкиши с фъстъци. В медицината те са широко разпространени като алтернативно средство за борба с редица заболявания.
Хранителна информация за фъстъците
Както вече споменахме, фъстъците притежават много полезни свойства. Те са източник на биотин – витамин Н, витамин Е, фолиева киселина, магнезий, фосфор, цинк, тианин и др. В себе си съдържат и известно количество мед, антиоксиданти и Омега-6.
В 100 г фъстъци се съдържат: (приблизително) 567 kcal, 49 г мазнини, 16 г въглехидрати и 26 г белтъчини.
Важно е да се отбележи, че фъстъците са смятани за сериозен хранителен алерген, който е предпоставка за възникването на алергии и непоносимости. Прекомерната консумация от хора с алергии би могло да доведе до алергични пристъпи и застрашаващи живота ситуации. Затова е важно да сме внимателни с приема на тези ядки.
Защо да използваме фъстъчено брашно
Истинското фъстъчено брашно е изработено от 100% фъстъци. А ето и някои полезни ефекта, които оказва то върху тялото ни:
• Осигурява защита на нашата кожа: Брашното от фъстъци съдържа витамин Е, който отговаря за целостта и правилната функция между клетките на лигавицата и нашата кожа. Така тя е предпазена от външни наранявания и вредни вещества;
• Понижава лошия холестерол: Благодарение съдържанието на наситени мастни киселини, консумацията на фъстъци може да предотврати сърдечни болести. Те намаляват нивото на LDL-холестерола и покачват HDL-холестерола;
• Може да се използва като превенция различни заболявания: В него се съдържа ресвератрол, който е естествен антиоксидант. Той успешно предотвратява появата на сърдечни, вирусни и неврологични заболявания.
• Помага при отслабване: Фъстъченото брашно е безглутеново и идеален заместител на бялото брашно в готварските рецепти. Редовното приемане на фъстъци поддържа телесното тегло и намалява риска от затлъстяване. Те имат висока хранителна стойност и засищат организма, което намалява приема на други храни.
Фъстъченото брашно намира голямо приложение в кулинарията, като зад гърба си крие вековната история на фъстъците. То е интересен заместител на класическите брашна и има много ползи за нашия организъм. Определено трябва да бъде опитано!
А сега вижте как да си приготвите нещо вкусно с фъстъци - фъстъчени мъфини или кекс с фъстъци ще изберете?
Коментари