Малко хора знаят че фъстъкът всъщност не е ядка, а спада към семейство бобови. Той е доста калоричен в 100 г се съдържат 550 калории и затова трябва да бъдем внимателни при консумацията му.
Фъстъците съдържат много витамини, някои от които са В, D, E и А, филиева киселина, аминокеселини. Предимство на фъстъка е, че при него липсва холестерол и е богат на растителни мазнини.
Смята се, че консумирането на фъстъци нормализира кръвното налягане и понижава риска от сърдечни заболявания. Засилва имунната ни система, действа благоприятно на нервната система, при депресии и нервност, подобрява настроението и паметта ни.
Смята се също, че похапването на фъстъци може да се бори с камъни в бъбреците, подобрява храносмилането и извежда токсините от организма.
Фъстъците са много полезни за хора които могат да ги консумират, но има и такива, които не могат. Хора, които страдат от алергии, трябва да ги избягват, защото фъстъкът е силен алерген. Има случаи дори и на анафилактичен шок. Хора, страдащи от високо кръвно, също не трябва да ги консумират.
Коментари