Кимионът е едногодишно тревисто растение - подправка. Отглежда се в Индия, Египет, Сирия, Чили и Мароко.
Плодовете - семки на кимиона, се използват за подправка. Той има горчив вкус, пикантен и уникален вкус, който винаги прави ястията с кимион разпознаваеми от първата хапка.
Кимионът е бил популярна и достъпна подправка през Средновековието за европейците. И днес е една от най-използваните източни подправки, които се влагат най-често в мусака, кюфтета, източния хумус и различни ястия с агнешко или пък източни разядки.
Ползите от кимиона
1. Подобрява зрението;
2. Помага при коликите на бебето;
3. Има диуретично действие;
4. Има благоприятно влияние върху стомашно-чревния тракт. Използва се, когато са налице проблеми с храносмилането;
5. Кимионът се използва, като противовъзпалително средство. Той се използва при болните от астма и бронхит;
6. Източник на витамин Е;
7. Кимиона се използва при бъбречни заболявания;
8. Полезен при кожни заболявания;
9. Използва се, като противогъбично средство;
10. Използва се също така и за отслабване;
11. Кимиона увеличава секрецията на кърма при кърмачките. Той е изключително полезен за кърмещата жена;
12. Съдържа голямо количество калций. Обогатява кърмата с калций, който е изключително полезен за бебето;
13. Помага при високо кръвно;
14. Подходящ е при отслабнала имунна система, като имуностимулант;
15. Препоръчва се при множествена склероза;
16. Използва се за контролиране на кръвната захар при болни от диабет;
17. Употребата му спомага за подобряване на мозъчната дейност.
Потенциални вреди от кинион
Въпреки изброените ползи от кимиона трябва да се внимава много с неговата употреба. Освен ползи той има и вреди. Някои от тях са:
1. Може да предизвика гадене;
2. Има наркотично действие;
3. Употребата на кимион при бременност не е препоръчителна. При прекаляване може да се стигне до аборт;
4. При прекаляване с употребата на кимион може да се получи алергична реакция;
5. Може да предизвика сънливост.
Вижте още:
Коментари