Зърната, като цяло са лош избор за вашето здраве, но глутенът съдържащ се в зърна, като пшеница, ечемик и ръж, изисква специално внимание, защото тези зърна могат да бъдат особено вредни за вашето здраве. Глутенът е протеин, открит в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса. Той е скрит в пицата, пастата, хляба, тестените изделия и повечето преработени храни. Ясно е, че глутенът е неизменна част от нашия хранителен режим.
Глутенът причинява възпаление на червата, при най-малко 80 процента от населението, и още при 30 процента от населението се развиват антитела срещу глутеновите протеини в червата. Освен това, 99 процента от населението има генетичен потенциал да развива антитела срещу него.
Антителата, които действат в червата може действително да се смятат за добра новина, защото когато тялото не реагира срещу глутен това е далеч по-зле, глутеновият протеин може да влезе в кръвния поток по-лесно, особено ако червата вече са пробити или наранени и да предизвика имунна реакция на друго място в тялото.
Глутеновите протеини могат да бъдат сходни по структура с други протеини, намерени в тъканите на органи като щитовидната жлеза или панкреаса, антителата срещу него могат в крайна сметка да атакува тези органи и да доведат до автоимунни заболявания като хипотиреоидизъм и диабет тип 1.
Противовъзпалително действие на глутена в червата кара чревните клетки да умират преждевременно и предизвиква окисляване в тези клетки. Този ефект позволява на червата и на чревните клетки да позволяват на бактериални протеини и други токсични съединения, да попаднат в кръвния поток, което може да доведе до автоимунни атаки върху тялото.
А това също така означава, че храната не се усвоява правилно, а хранителни вещества не се усвояват напълно, което може да доведе до хранителни дефицити. За антителата срещу глутена също е доказано, че причиняват сърдечен удар и увреждане на тъканите, с което водят до сърдечно-съдови заболявания. Според множество проучвания глутенът е силно свързан с рака. Той потенциално не причинява рак, но най-малко което прави е да насърчава развитието на раковите клетки.
Много често срещано явление при малките деца е непоносимостта към глутенът. Той е един от четирите основни протеини в пшенични продукти и е с много голяма молекула. Тази молекула много трудно се преработва от храносмилателната система на човека. Следователно глутеновата алергия или непоносимостта е, когато дадено лице не е в състояние правилно да храносмила всеки източник на храна, съдържащ глутен.
Добрата новина е, че ако избягвате храните съдържащи глутен, то вие можете да се предпазите от някои от изтъкнатите проблеми. Само че, това не е лесна задача. Ако имате съмнения, че глутенът ви причинява проблеми, то можете да направите следното: да се опитате да премахнете храните, съдържащи глутен от менюто си за около 2-4 седмици и да видите как ще се чувствате. Ако се чувствате добре, то най-вероятно имате непоносимост към него и ще трябва изцяло да се лишите от него.
Коментари