Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Отказвате глутена умишлено? Ще си докарате диабет

Отказвате глутена умишлено? Ще си докарате диабет

Безглутенови храни

Безглутеновите храни стават все по-популярни в последните години, благодарение на много известни личности, които смятат, че защитават здравословното хранене и постоянно алармират за опасностите, идващи с консумацията на глутен.

Благодарение на тях и редица други фактори хората започнаха да вярват, че ако не консумират глутен, ще бъдат по-здрави и по-слаби. Манията по избягване на естествения протеин достигна до такива нива, че вече милиони хора избягват абсолютно всичко, съдържащо глутен, неконсумирайки нужни и полезни за организма култури като пшеница, ръж, ечемик и лимец.

Ново проучване обаче разтърси из основи вярванията на безглутеновите маниаци, показвайки, че, избягвайки го, хората могат сериозно да увредят сърцето си и в стремежа си да се хранят здравословно буквално да застрашат живота си.

Жито

Изследователи от университета в Харвард доказаха връзка между безглутеновите диети и диабет тип 2. Хората с цьолиакия и истинска непоносимост трябва да избягват глутена по медицински причини. Но онези без такива здравословни проблеми не трябва да го изключват от менюто си. Ако избягвате зърнените храни като част от избора си за начин на живот, можете да си причините повече вреда, отколкото полза, предупреждават експертите.

Резултатите на изследването са особено забележими поради размера и мащаба му. В него участвали повече от 200 000 души над 30-годишна възраст. Дългосрочното наблюдателно проучване установило, че 20% от участниците, които консумират глутен, са с 13% по-малък шанс да развият диабет тип 2 в сравнение с тези, които не ядат.

Това предполага, че консумирането на глутен може да намали риска от развиване на диабет. Храните, които не съдържат глутен, имат по-малко диетични фибри и други хранителни микроелементи, което ги прави по-малко питателни.

Хляб

Глутенът дава на организма сила и енергия, засилва имунната система и увеличава метаболизма. Без него тялото се изтощава по-бързо и става по-податливо на болести, казва ръководителят на изследването – Ген Цонг от Харвардския университет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

1
50
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#198625
По-голяма глупост може ли да напишеш?!?
Дай препратки към тези изследвания. Ти знаеш ли, че над 10 000 души само в България им се налага да се хранят с безглутенови продукти, заради алергии. Да не искаш да кажеш, че ще се разболеят от диабет?! Как е възможно да се допускат подобни абсурдни статии?
0
0