Трудно е да се отговори какво точно е бурания. Буранията по принцип е постно ястие, но не във всички краища. В различните краища на България буранията се приготвя различно.
Например в района на Асеновград и Пловдив буранията е сготвен праз или лук, зрял боб, сухи чушки и подправки, кисело зеле. Други слагат ориз вместо боб.
В района на Троян и Ловеч буранията я правят от печени чушки, които са полети с цедено кисело мляко. В цеденето кисело мляко слагат олио, сол, магданоз и счукан чесън.
Също така може да срещнете и пролетна бурания. Тя може да бъде с лопуш, спанак, киселец или коприва. Те се приготвят на тиган с сирене, брашно, яйца и пресен лук. Някъде добавят и прясно мляко, магданоз, джоджен и чесън.
Рецептите за приготвяне на бурания са много и много различни. Може да срещнете и рецепта в която заливката да е от кисело мляко, а не от яйце.
В района на Чирпан пък правят буранията с кисело зеле, ориз и пилешко месо. Най-общо казано буранията се прави от зарзаяати.
Може да се използват боб и кисело зеле, печени чушки или спанак, коприва или лапад. Към тях може да се добави кисело мляко или ориз и яйца.
Коментари