Черната леща е високо ценен бобов продукт заради своите полезни свойства и високи вкусови качества.
Зърната на черната леща, наричана още Белуга, запазват максимално формата си по време на топлинна обработка, имат мека люспа, аромат на черен пипер и много приятен ядков вкус.
Черната леща се комбинира успешно със зеленчуци на скара (чушки, патладжан, тиквички), кебапчета, котлети, парченца рибно филе, кюфтета, дори и с плодова салата.
Как правилно да готвим черна леща?
Експертите препоръчват черната леща да се накисва в студена вода преди употреба за поне 5 часа, ако не и за 12 часа.
Накисването на леща в продължение на няколко часа в студена вода унищожава ензимните инхибитори, задействайки процеса на покълване - всички хранителни вещества се активират и хранителната стойност на лещата се увеличава.
Варете черна леща за около 30 минути.
Преди това измиваме избраното количество черна леща няколко пъти, премахнете всички отломки и нискокачествени зърна.
За да предотвратите кипенето на лещата и превръщането им в „каша“, гответе задължително с отворен капак.
Също така е необходимо постоянно да се следи нивото на водата в тенджерата.
Ако забележите, че водата се е изпарила, добавете още малко течност.
Коментари