Gotvach.bg»Съвети»Как да си направим петмез от грозде?

Как да си направим петмез от грозде?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
1748
Как да си направим петмез от грозде?
Снимка: Juliya
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра-16%
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
96.60 лв.

Петмез от грозде може да направите по много начини. Ето един от тях.

За петмеза подхожда добре узряло грозде от сладки сортове.

Измийте гроздето и отстранете наранените зърна.

Сложете гроздовите зърна в тенджера с дебело двойно дъно и леко ги смачкайте.

Кипнете гроздовите зърна, а след това ги пасирайте. Прецедете получената смес два пъти през цедка, а след това през тензух.

Варете получения сок или шира, докато се сгъсти до гъстотата на мед. Не добавяйте захар, вода или друго. Към края на готвенето може да прибавете леко препечени бадеми или орехи.

Разлейте топлия петмез от грозде в сухи и затоплени бурканчета, затворете ги плътно с капачки и обърнете.

Съхранявайте петмеза на сухо и студено място без пряка слънчева светлина.

Петмезът е полезна храна, която замества пълноценно захарта. Използва се като естествен здравословен подсладител за приготвяне на сладки, може да го добавете към чай и кафе, просто да намажете върху препечена филийка или да го консумирате директно.

Може да го използвате и като заместител на меда в редица рецепти.

Вижте също как да си направите петмез от фурми и петмез от сини сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен