Петмез от грозде може да направите по много начини. Ето един от тях.
За петмеза подхожда добре узряло грозде от сладки сортове.
Измийте гроздето и отстранете наранените зърна.
Сложете гроздовите зърна в тенджера с дебело двойно дъно и леко ги смачкайте.
Кипнете гроздовите зърна, а след това ги пасирайте. Прецедете получената смес два пъти през цедка, а след това през тензух.
Варете получения сок или шира, докато се сгъсти до гъстотата на мед. Не добавяйте захар, вода или друго. Към края на готвенето може да прибавете леко препечени бадеми или орехи.
Разлейте топлия петмез от грозде в сухи и затоплени бурканчета, затворете ги плътно с капачки и обърнете.
Съхранявайте петмеза на сухо и студено място без пряка слънчева светлина.
Петмезът е полезна храна, която замества пълноценно захарта. Използва се като естествен здравословен подсладител за приготвяне на сладки, може да го добавете към чай и кафе, просто да намажете върху препечена филийка или да го консумирате директно.
Може да го използвате и като заместител на меда в редица рецепти.
Вижте също как да си направите петмез от фурми и петмез от сини сливи.
Коментари