Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Модерните естествени подсладители, които заменят захарта

Модерните естествени подсладители, които заменят захарта

Модерните естествени подсладители, които заменят захарта

Откакто са осъзнали, че употребата на бяла рафинирана захар би могла да доведе до затлъстяване, диабет и други сериозни заболявания, хората търсят по-здравословна алтернатива. Някои от тях като пчелния мед и кленовия сироп, са познати от хилядолетия и са част традиционната кухня на различни народи.

Други, като захарина и аспартама, са изкуствено синтезирани и също крият рискове за здравето.

Все по-често обаче се предпочита „златната среда“ – подсладители, извлечени чрез промишлена преработка на растителни суровини. Макар че се нуждаят от специално проучване и разрешение за употреба, те си остават естествени заместители на захарта и подобряват живота на милиони хора, спазващи диета.

Стевия

Стевията се произвежда от листата на билката Stevia rebaudiana, традиционно използвана като подсладител и лекарство в Парагвай и Бразилия. Не съдържа калории и не води до повишаване на кръвната захар. Това я прави подходяща алтернатива за хора, страдащи от диабет и затлъстяване. Тя стимулира сърдечната дейност, действа диуретично и според някои проучвания се отразява положително на страдащи от хипертония.

Ксилитол

Макар и малко по-скъп от другите естествени подсладители, ксилитолът е сред най-популярните заместители на захарта. Той е захарен алкохол и се извлича от царевични кочани, брезова кора, гъби, зеленчуци, горски плодове. Вкусът му е много сходен с този на трапезната захар, но е подходящ за диабетици. Характерна особеност е, че не предизвиква зъбен кариес и заболявания на венците и спомага за намаляването на патогенни бактерии, например Candida albicans. Често се използва като подсладител в дъвки, бонбони, захарни изделия, както и в различни лекарствени продукти, хранителни добавки, паста за зъби и вода за уста.

Еритритол

Еритритолът също е захарен алкохол. Среща се в крушите, динята, гроздето, царевицата и др. Не съдържа калории и не влияе върху нивото на кръвната захар, холестерола, триглицеридите и другите биомаркери. Подобно на ксилитола, не променя киселинността в устната кухина и не води до кариеси. Запазва качествата си при термична обработка, което го прави подходящ за готвене и консервиране – самостоятелно или в комбинация със стевия.

Тауматин

Тауматин - естествени подсладители

Тауматинът е нискокалоричен подсладител и овкусител. Извлича се от африканския плод катемфе (Thaumatococcus daniellii). Той е 400 пъти по-сладък от захарта. Не съдържа никакви калории, затова се препоръчва при диети за отслабване. Разтваря се отлично във вода и не губи свойствата си при термична обработка. Основният му недостатък е, че макар да е много сладък, вкусът му значително се различава от този на по-традиционните подсладители.

Модерните естествени подсладители дават възможност на хора, страдащи от диабет, затлъстяване и други метаболитни нарушения, да се наслаждават на любимите сладкиши. Ако ги нямаше, много диетични храни, лекарства, витамини, хранителни добавки и пасти за зъби биха имали непоносим вкус!

С тях обаче не бива да се прекалява, точно както с рафинираната бяла захар. Макар и естествени, някои подсладители могат да предизвикат нежелани реакции у отделни хора. Други пък са толкова нови, че все още има нужда от допълнителни изследвания за потенциалните рискове при продължителната им употреба. В тези случаи най-добре да следваме препоръката на Парацелз: „разликата между лекарството и отровата е в дозата“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest