Семките на голяма част от плодовете, които похапваме, са изключително полезни. Семките на крушата например са почти толкова полезни, колкото и самият плод. Имат високо съдържание на аминокиселини и на витамини. Не можем да не споменем, че имат и противоглистно действие.
В Китай и Западна Африка пък използват семките на динята като деликатес. Китайците ги продават печени с подправки, а в Западна Африка често ги използват за направата на супи или някакви други ястия. Динените семки съдържат голямо количество белтъчини и мазнини, използват се също за направата на растително масло.
Гроздовите семки пък се използват много активно в козметичната индустрия. Маслото от гроздови семки има лифтингово, антиоксидантно свойство за кожата. Освен това укрепва съединителната тъкан. В гроздовите семки се съдържат големи количества от витамините А, Е и С.
Доказано е, че в семената на семките на червеното грозде се съдържат биологично активни вещества, които имат 50 пъти по-мощно антиоксидантно свойство, отколкото витамин Е. Екстракт от тях се добавя в различни лосиони и душ гелове за тяло, кремове за лице и др. В гроздовите семки има още и линолова киселина, която помага като забавя възпалителните процеси.
Много добре действат също и при проблемна кожа с акне, хидратират кожата и забавят процеса на стареене. Освен това гроздовите семки помагат за намаляване на холестерола, заздравяват вътрешния слой на артериите, попречват за образуването на тромби в кръвоносните съдове, могат да понижат увеличеното кръвно налягане. Гроздовите семки имат силно антиалергично и противовъзпалително действие.
Заради многото си полезни качества семките от грозде силно се препоръчват на хора с отслабена имунна система, хора, страдащи от алергии, от исхемична болест на сърцето, ставни болести, възпаления на венците, атеросклероза и др.
Можете да си набавяте нужните съставки от плода, като го хапвате със семките или като взимате хранителни добавки, които включват гроздовите семки.
Коментари