Брашното от касава има голям потенциал за хората на ограничена диета и успешно заменя пшеничното брашно при готвене и печене. Но преди да излезете и да купите всичкото брашно, което можете да намерите във вашия квартал, има 5 неща, които наистина трябва да знаете за него.
1. Касава брашно е без глутен, зърно и ядки
Милиони хора в Южна Америка и части от Азия и Африка разчитат на растението касава като част от основната си диета. Растението произвежда корен (известен също като yuca или маниока), който е нишестен, с висока въглехидратност, подобен на сладък картоф, обикновени картофи и таро. Той е корен без зърно и ядки.
2. Брашното от касава не е брашно от тапиока
Объркващо е понякога, защото термините касава брашно и тапиоково брашно се използват взаимозаменяемо, но между тях съществуват някои различия. Тапиоката е скорбяла, извлечена от космения корен чрез измиване и претопяване. След това влажната целулоза се изстисква, за да се извлече нишестена течност, и след като водата се изпари от тази течност, остава тапиоковото брашно. Маслото от касава, от друга страна, е целият корен - обелен, изсушен и смлян. Той има повече влакна, отколкото тапиоковото брашно, и може да се използва за производство на тортила, което не е възможно с тапиоковото брашно.
3. Касава брашното отровно ли е?
Не. Самото брашно не е отровно. Вярно е, че коренът на касава съдържа природно срещащи се цианидни съединения, които са много токсични, но това е само ако се яде сурово. Традиционните култури правят и ядат брашно от касава в продължение на векове и са усъвършенствали техниките на накисване, готвене и ферментиране на маниока за отстраняване на токсините. Можете да сте сигурни, че наличните в търговската мрежа касава и тапиока брашна не съдържат вредни токсини.
4. Високо съдържание на въглехидрати
Касава има двойни калории и въглехидрати от 100 грама сладък картоф, което го прави толкова полезен хранителен източник за милиони хора. Въпреки това такива високи нива на въглехидрати биха могли да означават инсулинов скок. Ако следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на захар, би било разумно приемът на касава да е ограничен.
5. Касава брашно е най-близо до пшеничното по текстурата и аромата
Тази характеристика на брашното от касава е това, което го прави толкова добро за готвене и печене. За разлика от други безглутенови брашна като тези от бадеми или кокосови орехи, брашното от касава е много меко на вкус. Също така има мека и прахообразна текстура като пшеничното брашно. Може да се използва при готвене като заместител на пшенично брашно в съотношение 1: 1 в много (но не всички) рецепти. Уверете се, че купувате качествена марка от брашно за най-добри резултати.
Коментари