Царевичната каша или полентата е здравословна храна с полезни свойства. Зърното на тази култура може да е с различно смилане: с по фино смилане кашата се оказва мека, а с по грубо - твърда.
Тази вкусна и традиционна гозба има няколко предимства.
Протеините и фибрите в царевицата могат да ви накарат да се чувствате сити за дълго време. Фибрите също се препоръчват за правилното функциониране на храносмилателната система и храненето на здравословни чревни бактерии.
Готвенето на царевична каша с мляко вместо вода ще добави още по-ценни хранителни вещества към закуската.
Без глутен
За хората с целиакия или чувствителност към глутен царевичната каша е добър вариант. Препоръчително е обаче да проверите списъка на съставките за други добавки преди консумация.
Богат на сложни въглехидрати
Полентата е чудесен източник на сложни въглехидрати. Докато простите се разграждат бързо и могат да причинят скок в кръвната захар, сложните въглехидрати се усвояват бавно, което поддържа нивата на глюкозата стабилни.
Източник на каротеноиди
Смята се, че каротеноидите намаляват риска от някои заболявания, като например някои видове очни заболявания и рак.
Ниско съдържание на мазнини
Полентата е с ниско съдържание на мазнини и следователно е подходяща за поддържане на здравето на сърцето. За да намалите приема на наситени мазнини, трябва да готвите каша с вода, растително мляко или бульон.
Около 40% от диетата трябва да са зърнени храни - според експерти от Световната здравна организация. Царевицата е сред най-здравословните. Тази зърнена култура съдържа антиоксиданти, позволява на чревната микрофлора да се възстанови правилно и нежно почиства тялото благодарение на фибрите.
В царевичните зърнени култури липсва глутен, докато има витамини В, Е, А, Н, както и триптофан и лизин, желязо и калций, магнезий, фосфор. Според експерти ястията с царевичен грис, помагат за намаляване на нивото на лошия - LDL - холестерол и риска от стомашни и чернодробни заболявания.
Коментари