Нови и притеснителни данни изложи Световната организация за изследване на рака към Американския здравен институт. Проучването им показва, че три вида от храните са чести причинители на рак на стомаха.
Тази закономерност е установена след 89 последователни проучвания, обхванали близо 17.5 милиона души по цял свят. Изследването казва и че проблемът с консумацията на трите вида храни е, че човек се пристрастява към тях и губи чувството си за мярка.
С времето това вреди на нормалната функция на стомаха и често хората, консумиращи често от трите типа опасни храни, страдат от рак на стомаха.
Смъртоносната болест е съпровождана и с наднормено тегло и дори се стига до случаи на свръхтегло при липсата на контрол с хапването на тези храни.
Алкохол
Повече от 3 питиета на ден водят до риск от появата на рак на стомаха. Тук се включват всички видове алкохол – бира, вино и шотове.
Прекаляването с алкохола първо се отразява на метаболизма, който се забавя, и по тази причина зависимите започват да наддават тегло.
Опасните промени с организма продължават, ако не се вземат навременни мерки и се стига до раково заболяване.
Преработено месо
Бекон, салами и всякакви опушени меса също могат да провокират рак на стомаха, ако се консумират без мярка. Често в преработеното месо се добавят нитрати и консерватори, които с натрупването в организма предизвикат отклонения в нормалната функция на храносмилателната система.
Според доклада 50 грама консумация на преработено месо на ден увеличава риска от рак на стомаха с 18%.
Сол
Проучването показва, че ракът на стомаха се причинява Helicobacter pylori. Тя предизвиква възпаление, което с времето става хронично и образува тумор. Тази бактерия често се появява при голяма консумация на сол.
Изследването показва, че повече от 5 грама сол на денонощие ни излагат на риск от рак на стомаха.
Коментари