Всеизвестен факт е, че храната и здравето са неизменно свързани. Доказано е, че и много болести се лекуват успешно, стига човек да знае какви храни да приема.
В същото време е важно да се знае, че някои храни дразнят стомаха и въпреки че не бива да бъдат изключвани напълно от седмичното меню, към тях трябва да се подхожда с повече внимание и да не се предозира с консумацията им.
Ето какво трябва да знаете за някои от по-често консумираните продукти и подправки, с които трябва да внимавате:
1. Зеле - То е изключително полезно, тъй като съдържа много важни за човешкия организъм съставки, но консумирано в големи количества, зелето може лесно да раздразни стомашната лигавица.
2. Зрял боб - Това е един от най-често консумираните от българите продукти. Независимо дали е приготвен на чорба или на яхния, бобът традиционно присъства на нашата трапеза. С него обаче също трябва да се внимава. Добре е веднъж седмично да консумирате зелен фасул, но заедно с много зеленчуци и не по няколко пъти на ден.
3. Люти чушки и люти подправки - Макар да са считани за естествен природен антибиотик, лютите чушки, консумирани в прекомерни количества, могат да доведат до стомашни болки. С черният пипер също трябва да се внимава, особено при хора, страдащи от язвени болести.
4. Газирани напитки - Трябва да бъдат избягвани, особено ако са в комбинация с кафе или алкохол.
5. Пържени и панирани храни - Надали има човек, който да не обича пържени картофки, сервирани с пържени кюфтета или пържена цаца. Тази комбинация наистина е вкусна, но винаги когато можете, избягвайте пържените храни, както и тези, които се панират. Включвайте в менюто си пресни плодове и зеленчуци и сварено, задушено или печено месо.
6. Луканки, суджуци и пастърми - Те са сред най-предпочитаните мезета за мнозина, но винаги съдържат много сол, която определено има дразнещо действие върху стомаха.
7. Продуктите с прекалено високо съдържание на целулоза - Това са най-вече плодовете, които в същото време съдържат жизнено важни витамини. Консумирайте плодове ежедневно, но не прекалявайте с количеството им.
Коментари