Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Десетте от най-полезните храни за стомаха

Десетте от най-полезните храни за стомаха

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Десетте от най-полезните храни за стомаха

Стомахът е крехък орган, който изисква деликатно отношение. Неправилното хранене, стресът, тютюнопушенето и алкохолът, както и приемането на лекарства - всички тези фактори могат да причинят неизправности в работата му. За съжаление много хора не разбират това, докато не се сблъскат със заболявания на стомашно-чревния тракт.

Проблемите със стомаха могат да бъдат избегнати, ако започнете да се грижите за него и преди всичко се храните правилно. Има дълъг списък от продукти, които имат положителен ефект върху работата на този жизненоважен орган и предотвратяват развитието на гастрит и язва. Решихме да говорим за десет от най-полезните храни за стомаха.

Десетте от най-полезните храни за стомаха

Броколи

Броколи е една от най-полезните храни за стомаха: доставя на тялото бета-каротин, което означава витамин А, който възстановява стомашната лигавица и я предпазва от инфекции. Броколите съдържат и рядък витамин U, който нормализира нивото на киселинност в стомаха и ускорява заздравяването на язви и ерозии, както и витамин С, който има противовъзпалителен ефект и засилва метаболизма. В същото време най-полезното зеле е вареното на пара или печени броколи на фурната.

Овесени трици

Десетте от най-полезните храни за стомаха

Овесените трици съдържат биологично активни компоненти и осигуряват на организма хранителни вещества. Но тяхната полза не е само това: те създават защитен слой върху повърхността на стомашната лигавица, който предотвратява проникването на бактерии и насърчават регенерацията на засегнатите тъкани.

Съвет: Можете не само да ядете трици, но и да ги използвате вместо брашно при печене, например за домашен хляб.

Кисели млечни продукти

Кефирът, киселото мляко, сиренето, айряна и други ферментирали млечни продукти са изключително полезни за стомашно-чревния тракт. Микроорганизмите в състава им нормализират микрофлората в червата, подобряват храносмилането и стимулират метаболизма.

Ленено семе

Десетте от най-полезните храни за стомаха

Ленените семена водят по количество омега-3 мастни киселини, които са необходими за нормалния метаболизъм. А маслодайната култура има слузообразуващ ефект: обгръща стомашната лигавица, предпазвайки я от действието на солната киселина и вредните бактерии, извежда токсините и отпадъчните продукти от тялото. Ето защо гастроентеролозите единодушно съветват приемането на отвара от ленени семена при лечение на стомашен гастрит.

Зехтин

Зехтинът има много полезни свойства: използва се не само в кулинарията и козметологията, но и за лечение и профилактика на стомашно-чревни заболявания. Попадайки в стомаха, маслото обгръща лигавицата и я предпазва от образуване на язви, премахва възпалението и възстановява засегнатия епител. Зехтинът дължи този ефект на ценни компоненти в състава си като линоленова и олеинова киселини и витамини от група А, Е, К и D.

Зелен чай

Неслучайно на Изток е прието да се пие зелен чай преди и след хранене. Здравословната напитка стимулира секрецията на стомашен сок и повишава общия тонус на стомашно-чревния тракт, като по този начин насърчава доброто храносмилане. Освен това зеленият чай има антибактериален ефект, така че е отлична превенция на вредни микроорганизми, включително Helicobacter pylori. Особено важно е да защитите стомаха през есента и пролетта, когато имунитетът намалява и тялото става уязвимо към различни бактерии. Като профилактика на гастрит можете редовно да пиете зелен чай или да пиете курс на метабиотици.

Ферментирало кисело зеле

Десетте от най-полезните храни за стомаха

Чудодеен продукт – безценен помощник за организма, включително и за стомаха. Киселото зеле ни снабдява с витамини C, A, B, K и U и по този начин предпазва от възпалителни процеси, гастрит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.

Бадеми

Друг верен съюзник на метаболизма. Благодарение на наличието на фибри, етерични масла и някои гликозиди, бадемите стимулират производството на полезни бактерии, които ускоряват метаболитните процеси, нормализират нивото на киселинност в стомаха и помагат за справяне с нарушения на стомашно-чревния тракт. На Изток ценните свойства на ореха са оценени преди няколко века: там той се използва активно за лечение на гастрит и други стомашни заболявания. Основното нещо е да го използвате внимателно, тъй като при всичките му предимства бадемите са висококалоричен продукт.

Джинджифил

Чудодейната подправка отдавна се използва за нормализиране на храносмилането: засилва кръвообращението, като по този начин подобрява метаболизма. Освен това джинджифилът, богат на аминокиселини и етерични масла, е отличен помощник в борбата с Helicobacter pylori и други патогенни организми. Той убива бактериите и също така намалява възпалението на стомашната лигавица. Ето защо в южните страни, където топлият и влажен климат създава условия за размножаване на вредни микроорганизми, джинджифилът се добавя към почти всички ястия.

Морски водорасли

Десетте от най-полезните храни за стомаха

Водораслото Келп е един от най-добрите „приятели“ на стомаха и червата. Съдържа много биологично активни вещества, които имат благоприятен ефект върху микрофлората на стомашно-чревния тракт, а хлорофилът в състава му има изразено противовъзпалително действие. В допълнение, водораслите насърчават отстраняването на радионуклиди, шлаки и други токсични продукти от тялото, което може да предизвика възпаление на лигавицата на храносмилателната система.

Вижте още кои храни предизвикват проблеми със стомаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest