На всеки се е случвало да има киселини. Това е едно неприятно изгарящо усещане, което тръгва от долния езофагиален свинктер в стомаха. Тези проблеми могат да се появят при препълнен стомах (преяждане), физическо натоварване (вдигане на тежести), натиск. Освен тези примери можем да споменем и цялостното неправилно хранене, болести, пиенето на газирани напитки и кафе на гладно.
За да се отървете от киселините, може да си купите някое лекарство от аптеката, но за всички е ясно, че натуралното е най-добро. Именно затова сега ще ви предложим няколко начина за ефективно и бързо справяне с киселините и киселинния рефлукс.
1. Дъвчене на грахови зърна, орехи, слънчогледови семки - важното тук е продуктите да са сурови, а не печени или варени. Другото важно е да не са осолени, защото солта може да раздразни стомаха още повече;
2. Кефир или кисело мляко - заради лактобацилите те поддържат баланса на чревната флора и успокояват стомаха;
3. Подправки - основно подправки, които стимулират работата на стомаха и облекчават спазмите на стомаха. Най-добре е подправките да са пресни, за да може да се извлече максимума от тях. Сред тези подправки спадат:
- кардамон;
- мента;
- карамфил;
- босилек;
- джинджифил;
- кимион.
4. Банани - бананите съдържат високи нива на калий. Калият, от своя страна, също облекчава стомаха, като намалява киселинността и предпазва от вредното въздействие на киселините. Бананите трябва да са добре узрели, за да може калият в него да е в максимални количества;
5. Откажете се от алкохола и газираните напитки - те изключително много дразнят лигавицата и причиняват киселините и болките от тях;
6. Яжте поне 3-4 часа преди лягане, за да може стомахът ви да не се натоварва излишно;
7. Дрехите също са важни, защото, ако са прекалено тесни в областта на стомаха, това причинява отделяне на стомашни сокове. Ето защо е добре да носим широки дрехи, без аксесоари, за да няма притискане в стомашната област.
8. В менюто ви е добре да присъстват меки сирена, за да може да се балансира киселинността в стомаха, също както и останалите млечни продукти. Причината за облекчението е лактозата, която всички те съдържат.
Коментари