Разпространението на коварния коронавирус е в разгара си, а редом с него продължават да върлуват и сезонният грип и обикновената настинка, които също не са за подценяване.
Здравето ни е изложено на риск, затова е важно да обърнем сериозно внимание на имунитета си и да се погрижим за него.
Едно от най-добрите неща, които бихме могли да направим, за да укрепим имунната си система, е да включим в менюто си храни, богати на жизненоважни витамини.
Витамините играят съществена роля за правилното функциониране на организма, подобряват работоспособността му и повишават устойчивостта му срещу инфекции и вируси. И да не ви се вярва има препоръчителни храни за предпазване от коронавирус.
Ето кои продукти е добре да консумираме по-често, за да се заредим с необходимите витамини и така да подсилим защитните си сили или иначе казано храните, предпазващи от коронавирус.
Храни с витамин А
Витамин А е мастноразтворим витамин и мощен антиоксидант, който освен за имунитета, се грижи и за здравето на очите, подобрява състоянието на кожата, подпомага неврологичната функция и поддържа здравината на зъбите и костите.
Чудесни източници на ценния витамин А са боб, грах, червени чушки, моркови, тиква, цвекло, черен дроб, грейпфрут, череши и сушени кайсии.
Източници на витамин В-комплекс
Тази група витамини е полезна за мозъчната функция и паметта, подобряват работата на нервната система и мускулатурата.
Спомагат за превръщането на хранителните вещества в енергия през целия ден, важни са за здравето на кожата и косата и разбира се за имунитета. Едни от най-ценните храни за защита от коронавирус.
Обърнете се към източниците на витамини от група В, а именно обогатете менюто си с ядки, основно бадеми, млечни продукти, морски дарове, яйца, пълнозърнест хляб и сушени плодове.
Храни с витамин С
Витамин С е силен имуностимулатор, който освен това изпълнява множество важни за оптималното здраве функции.
Той участва в синтеза на ензими, хормони и невротрансмитери, помага за растежа и поддръжката на тъканите и кръвоносните съдове, ускорява заздравяването на раните и изразява мощно антиоксидантно действие.
Запълнете липсата му в менюто си, хапвайки повече от храните източници на витамин С - чушки, домати, броколи, цитрусови плодове, киви, шипки и ябълки.
Храни с витамин D
Витамин D носи ценни ползи за организма - повишаване на имунитета, укрепване на мозъка и нервната система, подпомагане на белодробната функция, грижа за здравето на сърцето, подсилване на костите и зъбите, контролиране нивата на инсулин и превенция от диабет тип 1 и 2.
Най-добрият начин за набавянето му е слънцето, както и някои храни съдържащи витамин D. Това са риба, яйца, млечни продукти и гъби шийтаке.
Храни с витамин Е
Витамин Е подпомага цялостното функциониране на имунната система. Той притежава силно антиоксидантно свойство, благодарение на което пречиства организма от вредното оксидативно действие на натрупаните свободни радикали.
Предпазва от хронични болести, сърдечносъдови заболявания, рак, увреждания на очите и стареене.
Освен това се грижи за здравето на кожата и косата и подобряват тяхното състояние. Както се досещате, голяма част от храните, които предпазват от коронавирус, съдържат именно него.
Храни със съдържание на витамин Е са: бадеми, фъстъци, лешници и слънчогледови семки, сготвен спанак, тиква, мариновани зелени маслини, авокадо и киви.
Коментари