Всички знаем, че зеленчуците са много полезни. Разнообразието им включва широк спектър от витамини, минерали и протеини, които носят много ползи за здравето на организма.
Това, че са полезни, не ги прави вредни ако прекалим с консумацията им. Това може да доведе до застрашаване на нашето здраве и появяването на различни симптоми. В следващите редове вижте някои зеленчуци, от които трябва да се откажем:
Лук. Въпреки лютивия вкус, той е любим на много хора. Лукът съдържа незаменими полезни хранителни вещества. Но ако прекалите с употребата му може да доведе до болка в стомаха, тежки стомашно-чревни разстройства също така и язва. Това се получава от съдържанието му на фруктан. Той също така съдържа и алицин.
Тази съставка може да намали съдържанието на вода в червата. В резултат на това се усещат болка, дискомфорт, подуване и дори тялото ви излъчва лош мирис. За хората, които страдат от стомашен рефлукс, лукът може да предизвика киселини и парене. Въпреки това лукът си остава полезен, стига да не прекалявате с количеството.
Картофите са любими на много от нас, без значение как са приготвени. Лошото при тези зеленчуци е, че те съдържат голямо количество нишесте и бързо усвоими въглехидрати.
Склонни са да отключат диабет при прекаляване с консумацията им, тъй като предизвикват скок в нивата на кръвната захар и инсулина, след което е последват от рязък спад.
Патладжанът е любим зеленчук, който обаче съдържа съединението соланин, смятащо се за алкалоидна отрова. Това вещество придава горчивия му вкус. В големи дози на консумация на така любимия ни патладжан, може да предизвика камъни в бъбреците и стомашно-чревни смущения.
Консервираните домати са често употребяван продукт било то за сосове, било то за супи или пук яхнии. Те са много удобни и бързи за ползване, но и си имат своите недостатъци. Съдържат много въглехидрати, които повишават кръвната захар в резултат на прекалената им консумация, това може да отключи диабет.
Царевицата е най-богата на въглехидрати. Тя може да доведе до обриви, зачервявания и подуване. Ако се консумира в големи количества може да доведе до пелагра.
Също така повишава нивото на кръвната захар, причинява газове, довежда до диария, чревни нарушения и заради голямото си съдържание на нишесте довежда до сънливост. Това е и причината някои хора да трябва да се откажат от консумацията на този зеленчук.
Коментари