Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо трябва да приемаме плодове и зеленчуци с антоцианини

Защо трябва да приемаме плодове и зеленчуци с антоцианини

зеленчуци с Антоцианини

Антоцианините са специални растителни пигменти. Именно на тях се дължи атрактивното оцветяване на някои растения. Те са отговорни за баграта на червените, сините и виолетовите нюанси, както и на всички комбинации, получаващи се от тях. Те принадлежат към флавоноидите, но за разлика от тях не притежават аромат. Те се съдържат в цялото растение.

Представляват вид антиоксиданти, които имат лечебни и превантивни свойства. За хората полезните свойства от антоцианините са стотици. Те имат противовъзпалителни свойства. Помагат и срещу увреждане в структурата на ДНК-спиралата. Играят ролята на превенция срещу много онкологични заболявания.

Още – помагат за по-добро зрение; имат доказано въздействие срещу развитието на сърдечно-съдови заболявания; забавят артеросклерозата и намаляват артериалните и венозните плаки; предпазват от стрес и възпаления.

Особено полезни са за хора, страдащи от диабет, като значително подобряват зрението и могат да стопират или забавят зрителните проблеми, предизвикани от заболяването. Недоказани свойства на антоцианините са и ролята им в поддържането на оптимални нива на някои витамини и минерали. Според учените, храните, съдържащи тези антиоксиданти могат да имат и потенциална роля в превенцията на диабет и други панкреатични проблеми.

плодове с Антоцианини

Антоцианините се съдържат в много плодове и зеленчуци. На практика всички, които имат червен, син или лилав нюанс. Сред тях са къпини, малини, ягоди, боровинки, хибискус.

В особено големи количества можем да ги намерим в гроздето и в червеното вино. На тях се дължат всички ползи, които червеното вино ни дава, а бялото – не. Те се съдържат и в състава на какаото, меда, ядките, зехтина, чайовете, в черния бъз, аронията, черните домати, червените марули. В големи количества има и в червения портокал, вишните и черешите, черниците, шипката.

Важно е да приемаме всякакви плодове и зеленчуци. Особено полезни обаче са именно тези с антоцианините. Причината е именно силното им антиоксидантно действие, което е превенция за много болести. Учените вярват, че все още не са разгадали пълния им потенциал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest