Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да избираме местно отглеждани зеленчуци и плодове

Защо да избираме местно отглеждани зеленчуци и плодове

Защо да избираме местно отглеждани зеленчуци и плодове

Въздействието на начина ни на живот върху здравето ни и върху околният свят вече не подлежи на съмнение. Несъмнен факт е и, че пресните плодове и зеленчуци са в основата на здравословното хранене заради съдържанието на витамини, минерали и антиоксиданти в състава им, които влияят благоприятно върху всички жизнени процеси.

Местни и вносни плодове и зеленчуци

Има един факт, който оказва съществено влияние върху действието на зеленчуците и плодовете и той често се пренебрегва. Това е произходът им. Продуктите, които не са пропътували целия свят, за да стигнат до трапезата ни, са далече по-полезни за организма от вносните. Става въпрос за внос на продукти, които виреят и на местна почва. Има причини за предпочитане на местна продукция пред вносна. Ето най-важните ползи от регионалните плодове и зеленчуци:

Пресните местни продукти са с по-висока хранителна стойност

Тази констатация има своите основания. Колкото повече време отнема, за да пристигне един продукт на трапезата ни, толкова повече витамини и минерали е изгубил. Откъснат ли се веднъж плодовете и зеленчуците започват да губят от полезните си вещества.

Всеки местен сорт е съобразен с климата на региона. Това означава, че продуктът е по-устойчив, има по-малка нужда от пестициди, за да бъде отгледан. Няма нужда и от допълнителна обработка с химикали, за да се запази по дългия пък към далечните трапези.

Ползи от регионалните храни

Местната продукция е с по-приятен вкус и по-високо качество

Пресният плод или зеленчук има винаги по-добър вкус, защото е съвсем свеж. За да се транспортира далече, обикновено продукцията се бере в зелен вид, за да узрее при транспорта. Това се отразява на вкуса и аромата.

Местните продукти подкрепят местната икономика

Подкрепата за местната икономика под формата на покупка на нейната продукция гарантира развитието на земеделието в района, на създаването на работни места и задвижва местната икономика.

Местното земеделие е по-устойчиво

Ползи от местните плодове и зеленчуци

Отглежданите плодове и зеленчуци в региона обикновено съдържат по-малко химикали, защото не се отглеждат в големи количества и не се подготвят за далечно транспортиране, а за продажба на земеделските пазари наблизо. На фермерските пазари продукцията на малки производители е отгледана с грижа за здравето и околната среда, а това е грижа за бъдещето, която заслужава подкрепа.

А и е факт, че с местно отглежданите продукти се правят най-вкусните и свежи зеленчукови салати и плодови салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest