В наши дни все по-често се говори за здравословен начин на живот. И в това няма нищо изненадващо, тъй като нито въздухът, който дишаме, може да се сравни с този отпреди 50 години, нито храната, която консумираме, е същата като едно време.
Всеки си спомня вкуса на истинското мляко и на истинското сирене. Да не говорим и за месото, което не е съдържало в себе си безброй консерванти, овкусители и всякакви Е-та. Вероятно храната, за която все още не сме чували или прочели в медиите, че е с неясни добавки, си остава рибата.
За рибата продължава да се твърди, че е изключително полезна и диетична. Тя е изцяло натурална и за да се съхрани, просто се замразява. Това означа, че дори и да не съвсем прясна, няма как тя да навреди на здравето Ви.
Тук обаче възниква въпросът дали, след като е толкова полезна рибата, има значение дали тя е мазна или не. Защото ни е пределно ясно, че всичко мазно трябва да бъде избягвано, за да не натрупваме излишни килограми. Поради тази причина ще Ви запознаем с някои факти относно мазните риби, а Вие сами ще прецените дали тя е във Ваша полза или вреда:
- Твърдението, че рибата е полезна, не може да бъде оборено от никого. Тя е безценен източник на омега-3 мастни киселини. И именно те могат да бъдат намерени в по-големи количества в мазната риба, отколкото в т. нар. диетични риба;
- Мазните риби са изключително полезни за хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Всеки лекар би препоръчал на пациентите си, които са с високи нива на холестерол, да консумират мазна риба;
- Най-богатите на омега-3 мастни киселини риби и морски дарове са сьомгата, херингата, сардините, скумрията и пъстървата. И всички гореизброени риби спадат към категорията на мазните риби;
- Винаги е добре да следите теглото си, ако сте с болно сърце. Логично е, че с консумацията на мазна риба ще приемете повече калории. Но тук вече можете да следите и количеството на храната си;
- Независимо до какъв извод сте стигнали относно коя риба трябва да изберете във Вашия конкретен случай, не забравяйте, че не е препоръчително да я пържите или панирате. Най-добре е рибата да се приготвя на скара, на фурна или на пара. Така ще получите от нея най-полезните вещества и няма да има никаква причина да се притеснявате относно теглото си.
Коментари