Мангото е все по-популярна храна и всички разясняват предимствата му – от това, че е един от най-вкусните плодове, до вида на хранителните вещества, които осигурява.
Въпреки това, често пренебрегваното сурово манго може да бъде също толкова вълнуващо по отношение на вкуса, както и по отношение на хранителната стойност и здравословни качества. Ето защо да ядем манго!
Защо трябва да ям сурово манго?
Царят на плодовете, както правилно се нарича, има мощни ползи в суровата си форма. Отличен е за преодоляване на топлината и жегите за начало. Както плодовете, така и сокът от манго са чудесни за здравето, тъй като съдържат огромни количества витамини А и С, калций и желязо.
Освен това е жизненоважен източник на магнезий, който помага за детоксикацията на тялото чрез извличане на отпадъци от него. Суровото манго е полезно също за храносмилането и за кожата.
Фибрите са задължителни за насърчаване на здрава храносмилателна система и мангото наистина доставя много фибри на организма ни. Яденето на повече фибри може да направи всичко - от поддържането на редовен стомах до подпомагане на контрола на кръвната захар, понижаване на холестерола - и дори може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Ползите от мангото не приключват дотук. То може да помогне за намаляване на риска от рак. Според последните проучвания, включването на малко манго в диета може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак и за намаляване на възпалението в тялото. Звучи като страхотно извинение да ядем повече манго за нас!
Яденето на манго е чудесен начин да подобрите кожата си отвътре навън, да изглеждате красиви, свежи и тонизирани. Мангото съдържа витамин С, който играе важна роля за здравето на кожата и дори може да помогне за намаляване на признаците на стареене.
Заедно с високото съдържание на витамин С и антиоксиданти, една порция манго от една чаша съдържа и около 10% от дневната ни доза витамин А, което е още едно задължително условие за поддържане на здрава имунна система.
Как да ям сурово манго?
Можете да го ядете в суров вид, само с малко сол, ако е необходимо. Сокът от суровото манго също е отлична лятна напитка. Суровото манго може да се използва и в различни индийски рецепти като кисели краставички, дулси, къри и чътни.
Имайте предвид обаче, че те трябва да се консумират умерено, защото твърде много от тези ястия могат да причинят разстройство на стомаха. Също така трябва да се избягва консумирането им непосредствено преди лягане. Ако сте бременна, консултирайте се с Вашия лекар колко сурово манго е препоръчително да хапвате.
Коментари