Когато се озовете на новозеландска земя, ще се уверите, че страната има една от най-вкусните кухни на света. Черпеща вдъхновение от европейската, полинезийската и азиатската кухня, тя ще ви изненада с богатата си палитра от прясна риба и изобилие от морски дарове. Омари, калмари, стриди, миди, охлюви и невероятни вкусотии със свинско, агнешко и еленско месо са само част от удоволствията, които ви очакват.
В кухнята на Нова Зеландия можете да намерите специалитети от различни страни по света. Най-много са заимствани от Филипините и Тайланд. Закуската обаче е типично английска - бекон, шунка и яйца. Няма да минете и без риба с пържени картофи. Любимото на всеки жител на островната държава е тестеното. Пайове и други брашнени изкушения се сервират по всяко време на деня. Корените на повечето от жителите на Нова Зеландия са далеч в Европа и затова чаят е на почит досущ като във Великобритания.
![Английска закуска](/files/lib/220x165/english-breakfast12.webp)
Въпреки че Нова Зеландия събира традиции от всички краища на света, за едно ястие може да се смята, че идва от местното племе маори. То е специфично не толкова с използваните продукти, които може да са различни, колкото с метода на приготвяне.
В земята се изкопава дълбока яма. В нея се поставят камъни, върху които се пали огън. Този огън нагорещява камъните, върху които в последствие се поставя храната, увита в алуминиево фолио. Отгоре се покрива отново с пръст и престоява така няколко часа.
След като се извади, е готово за консумиране. Най-често използваните продукти, които се готвят по този начин, са агнешкото и картофите, които са специален сладък сорт Кумара.
Националното ястие на Нова Зеландия е подобно на гювеча. В него се слагат месо, картофи, зелен боб и всички останали зеленчуци, които намерим в хладилника. Има и два местни деликатеса, които не можете да опитате на друго място в света, освен в този далечен регион - месото от кенгуру и ему.
![Агнешки котлети](/files/lib/220x165/agneshki_rebarca_vkusno.webp)
Като цяло Нова Зеландия е един от водещите производители на месо и млечни продукти в света, така че в основата на почти всички местни ястия стоят агнешкото, телешко и свинско месо.
Препоръчваме ви да изпробвате вкуса на новозеландската кухня с рецепти като Агнешки котлети, Агнешки шишчета с глазура от нар, Миди с бяло вино или Свинско печено с ароматни подправки.
Коментари