Традиционната шведска кухня е проста, калорична и практична. Поради географското положение използването на зеленчуци е по-ограничено в сравнение с месните продукти. Всички тенденции и хрумвания в традиционната кухня са резултат от наличието или липсата на слънчева светлина и топло време.
Фундаментът на шведската кухня е husmanskost – домашно приготвената храна, или както шведите я наричат, кухнята на баба. Иначе казано, всичко, което живее в естествената си среда в студения климат на Швеция или се произвежда на място.
Морските деликатеси, дивечът, най-вече еленско месо, свинско месо и маринованите храни, кореноплодни зеленчуци и безкостилкови плодове може да опитате навсякъде и по всяко време на годината.
Много шведи са израснали с грахова супа и палачинки със сладко от червени боровинки, които се ядат в четвъртък. Произходът на традицията е спорен, но и до днес се поднася в тази последователност в четвъртък. Husmanskost са и видовете хляб, тънки питки и хлебчета от пшеница, овес, ръж, пълнозърнести, сладки и с подправки.
Шведската кулинария е световноизвестна със своя smörgåsbord – бюфет от топли и студени ястия или шведска маса, за която няма определен сезон. Обикновено началото се поставя с ферментирала херинга, съчетана с горчица, маринован червен лук и стрит черен пипер или с шери и домати.
После е на ред студените мезета – шунка, салати и ястия с яйца. И когато си мислите, че празната чиния слага край на угощението, се оказва, че е дошъл редът на топлите ястия: кюфтета, печено агне или Изкушението на Янсон - ястие от печени картофи, лук, маринована цаца, натрошен хляб и сметана.
И накрая се похапват сладкиши с къпини, ябълков пай с ванилов крем или прясно изпечени канелени кифлички.
Шведските шеф-готвачи пазят по-голямата част от традициите си и през последното десетилетие ново поколение сред тях се е заело да възроди и доразвие забравеното от кухнята на баба.
Издирват стари рецепти и техники за консервиране на храната, сами търсят свежи и качествени сезонни продукти, зрели плодове и зеленчуци, прясна риба и прясно сирене.
Дори има ресторанти със собствени биодинамични зеленчукови и овощни градини, в които се отглеждат главно картофи, ябълки, круши, ревен, сливи, череши.
Още популярни шведски рецепти са: Пудинг от риба с картофи, Шведски пастет от дроб, Сьомга по шведски със сос от горчица, Шведски кюфтенца със сос, Ябълки печени в тесто, Карамелизирани лукчета.
Коментари