Печеното младо прасенце е едно от най-вкусните и празнични ястия. Прасенцата са любими на много хора заради вкусната хрускава кожичка и крехкото месо.
Ако по изчистеното прасенце има косъмчета, те се отстраняват с пинсети или се опърлят. За да бъде прасенцето по-вкусно, то се посолява, а преди самото печене се подсушава много добре. За да се получи хрупкава кожичка, трябва постоянно да се навлажнява прасенцето, докато се пече.
Печеното прасенце се сервира цяло и се разрязва на масата. Първо се отрязват бутчетата, после се нарязва тялото и се сервират парчета месо заедно с част от плънката, ако има такава.
За да стане прасенцето вкусно, смесете подправки по вкус със сол и ги втрийте в кожата на прасенцето и във вътрешността на тялото. Оставете го да престои четири часа на стайна температура и го избършете с кърпа.
Пригответе плънка по ваш вкус. Прасенцето става много вкусно, ако го напълните с лук и други зеленчуци. Плънката се натъпква добре във вътрешността на прасенцето, но не се прекалява с нея, тъй като обемът й се увеличава по време на печенето, особено ако в нея има и ориз.
Прасенцето се зашива, а с помощта на голяма игла и конец се пробождат и фиксират двете предни крачета, така че да са изпънати покрай главата.
Кожата на гърба на прасенцето се срязва на няколко места с тънък нож, за да излиза мазнината през разрезите. Прасенцето се слага в тава с коремчето надолу. Полива се с разтопено масло и в кожата му се втрива шепа сол. Ушите и опашката се обвиват с фолио, за да не изгорят по време на печенето.
Прасенцето се пече във фурна, предварително загрята на 180 градуса. След половин час проверете дали мазнината е достатъчно и ако се е изпарила, долейте малко затоплен на водна баня зехтин.
Поливайте прасенцето на всеки половин час. Прасенцето е готово, когато кожичката му стане хрупкава и златиста. Можете да сервирате прасенцето както топло, така и студено.
Коментари
А уж беше "домашно гледано"