Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Как да си направим прасенце на пещ

Как да си направим прасенце на пещ

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Как да си направим прасенце на пещ
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Печеното младо прасенце е едно от най-вкусните и празнични ястия. Прасенцата са любими на много хора заради вкусната хрускава кожичка и крехкото месо.

Ако по изчистеното прасенце има косъмчета, те се отстраняват с пинсети или се опърлят. За да бъде прасенцето по-вкусно, то се посолява, а преди самото печене се подсушава много добре. За да се получи хрупкава кожичка, трябва постоянно да се навлажнява прасенцето, докато се пече.

Печеното прасенце се сервира цяло и се разрязва на масата. Първо се отрязват бутчетата, после се нарязва тялото и се сервират парчета месо заедно с част от плънката, ако има такава.

За да стане прасенцето вкусно, смесете подправки по вкус със сол и ги втрийте в кожата на прасенцето и във вътрешността на тялото. Оставете го да престои четири часа на стайна температура и го избършете с кърпа.

Пригответе плънка по ваш вкус. Прасенцето става много вкусно, ако го напълните с лук и други зеленчуци. Плънката се натъпква добре във вътрешността на прасенцето, но не се прекалява с нея, тъй като обемът й се увеличава по време на печенето, особено ако в нея има и ориз.

Прасенцето се зашива, а с помощта на голяма игла и конец се пробождат и фиксират двете предни крачета, така че да са изпънати покрай главата.

Кожата на гърба на прасенцето се срязва на няколко места с тънък нож, за да излиза мазнината през разрезите. Прасенцето се слага в тава с коремчето надолу. Полива се с разтопено масло и в кожата му се втрива шепа сол. Ушите и опашката се обвиват с фолио, за да не изгорят по време на печенето.

Прасенцето се пече във фурна, предварително загрята на 180 градуса. След половин час проверете дали мазнината е достатъчно и ако се е изпарила, долейте малко затоплен на водна баня зехтин.

Поливайте прасенцето на всеки половин час. Прасенцето е готово, когато кожичката му стане хрупкава и златиста. Можете да сервирате прасенцето както топло, така и студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
42
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Stoqn
Stoqn
Някой да знае от къде да си купя прасенце за печене, но да е хубаво! Щото на два пъти се случи, като го изпечеш и вместо месце, има нещо подобно на лигаво желе ! :((
А уж беше "домашно гледано"
08.11.2012 19:19
1
Покажи всички подкоментари