Турската кухня е едно от най-голямото богатство, останало на турците от Османското наследство. Според различните турски региони има различни наименования – черноморска кухня, егейска кухня, югоизточна кухня и т. н.
Всеки регион има свой уникален вкус. Например хамсията, царевичното брашно, лешниците са характерни за черноморската турска кухня. Булгур, пшеница и червените меса са характерни за югоизточната кухня.
Едни от незаменимите хранителни категории на турската кухня са супите и чорбите, които са доста полезни за стомаха. Най-популярната супа е супа от леща, трахана, супа с кисело мляко. Във всяко кътче на Турция има ресторанти, предлагащи известните гозби и ястия денонощно.
Месните ястия в турската кухня присъстват задължително. Месото се използва във всяка област. Сред известние месни ястия са кебапи /адана кебап, бурса кебап/, кюфтета /инегьол, текирда/, шишчета. Варивата с месо обикновено са предназначени за дома. Примерни ястия са гювечетата и яхниите. Също така се консумират пилешко и риба, които са много полезни за здравето.
Егейската турска кухня е известна с ястия, приготвени най-вече със зехтин. Най-често готвени и известни ястия със зехтин на региона са категорията на зеленчуците, сaрмите, пълнени чушки, пълнени патладжани.
Тестените изделия заемат особено важно място в турската кухня – пици, лахмаджун. Макароните и оризът също са много известни.
Турската кухня е известна още и със своите напитки, особено топлите. Турското кафе е световно известно. Турското кафе е единствето в света, което се сервира заедно с утайката. Със своя аромат, пяна и вкус, кафето е истинска култура само по себе си.
Турският чай също е толкова известен, колкото кафето. Двете напитки са гордостта на Турция в кухнята. Начинът на сервиране на турския чай в тънки стъклени чаши привлича вниманието на голям брой чужденци.
Турската кухня разполага и с голяма гама от десерти. Баклавата е сред най-известните десерти, също така и кадаиф, пудинг, ашуре, казан диби.
Коментари