Турските подправки са високо ценени заради тяхната свежест, цвят и вкус. Посещавайки турския базар за подправки в Истанбул, човек разбира защо страната е толкова известна със своите ориенталски подправки.
Тук са събрани 10 от най-известните и специфични аромати за тази кухня, без които кулинарията на нашите южни съседи няма как да бъде толкова характерна.
1. Риган
Риганът е много популярен в Турция и се среща в цялата страна. Използва се най-често за сервиране на ястия от месо и птици, супи и салати. Ригановата вода се прави със задушени листа от риган и се счита, че успокоява стомаха и подпомага здравословната загуба на тегло. Пресен риган, смесен със зехтин пък, е много използван за овкусяване на салати или топене на хляб.
2. Люспи от лют червен пипер
С тези люспи се поръсва почти всичко. Това е ключова съставка в повечето пикантни гозби - особено месни ястия и супи. Често се добавят директно в сместа от говеждо месо, когато се правят пикантни версии на кюфтета.
3. Мента
Ментата се използва в пресен или сушен вариант в много турски рецепти. Слага се на почти всичко - от салати до супи и от риба до месни и птичи гозби. Също така е задължителна съставка в супата Езогелин и Мантъ -
класически турски кнедли, подобни на миниатюрни равиоли.
4. Бахар
Бахарът е ключова съставка, смесен със зехтин, за да се направят кюфтетата Кадън буду или преведено момичешко бедро. Използва се и в различните версии на ароматизиран пълнеж от ориз, необходим за сарми от лозови листа и други подобни ястия.
5. Канела
Канелата е една от любимите подправки в турската кухня. Предлага се както на прах, така и на пръчици. Част е от десерти, пудинги, торти, сладкиши и какво ли още не. Предлага се и поръсена върху Салеп - сладко горещо мляко, консумирано като горещ шоколад.
6. Кимион
Използва се в ястия със смляно говеждо, в различните видове сарми, в кюфтета и зеленчуци на скара. Задължителна част е и поръсен върху супи от месо.
7. Сумак
Когато е смлян в прахообразна форма, той има прекрасен бургундски нюанс и придава на храната леко остър аромат на лимон. В турската кухня шума от сумак се използва основно като гарнитура към месо на скара, кнедли с кисело мляко и други.
8. Сусамови семена
Всъщност не точно подправка, сусамовите семена се използват за направата на тахини или сусамова паста и за поръсване на многото разновидности хляб и сладкиши. Известният турски хлебен пръстен, наречен симит, е покрит със сусамово семе и печен до хрупкаво съвършенство.
9. Червен пипер
Турския сладък червен пипер е един от най-добрите в света. В турската кухня се използва в много видове ястия от месо, птици и боб, за да се добави цвят и вкус, но не и лютивост.
10. Нигела
Нигела, понякога наричан черен кимион, са пикантни семена, които се поръсват на много сладкиши, рула и други печени продукти като например закуската Погача. Всяко семе има уникален и горчив вкус, а техният черен цвят изглежда прекрасно върху всичко. Черен кимион най-често се поръсва на сладкиши, сосове и платови сирена, ястия, приготвени с юфка или кори за банаца.
Коментари