Турската кухня е смесица от кулинарните традиции на различни култури. В нея голямо влияние имат арабскияt свят и балканските народи. Турция е успяла да трансформира това влияние и сега е известна със своите пищни гозби, изпълнени с вкусове и аромати.
Едно от популярните ястия в южната ни съседка е хаш-хаш кебапът. Произходът на този турски кебапа е от древна Персия.
Това са всъщност шишчета от агнешко месо. Те се пекат на дървени въглища и задължително се поднасят с кисело мляко.
Подправките, които се използват за месото, са карамфил, канела и кимион.
В Истанбул и Измир използваните подправки не са много, но колкото по на югоизток отивате, толкова по-люта става храната.
Ето и най-популярната рецепта за приготвяне на хаш-хаш кебап:
Продуктите, които ще ви бъдат необходими са:
агнешка кайма, черен и червен пипер, сол, пресни лук и магданоз, кимион, чесън и домати.
Омесете каймата с подправките и направете малки кебапчета, които увийте около плоски дървени шишчета, които предварително сте накиснали във вода.
Оставете ги в хладилника. Изпечете няколко домата, които след това обелете и намачкайте.
Запържете доматеното пюре в загрят тиган с няколко скилидки чесън.
След това добавете лука и магданоза и оставете на слаб котлон за около пет минути.
Опечете шишчетата на скара, залейте ги с готовия сос и добавете гъсто кисело мляко.
Вашият хаш-хаш кебап е готов.
Коментари