Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Хаш браунс - любимата американска закуска

Хаш браунс - любимата американска закуска

The Fire LionThe Fire Lion
Новак
4
Хаш браунс - любимата американска закуска
Снимка: 422737 / pixabay.com

Хаш браунс (Hash browns) е популярно американско ястие за закуска, което представлява настъргани картофи, които са изпържени до златисто кафяв цвят.

Хаш браунс е основна храна за закуска в закусвалните в САЩ, където често се пържи в фритюрника или в дълбок тиган. Също така може да бъде продаван в охладен и замразен.

Кога е създаден Хаш браунс

Тази закуска за първи път се появява в менютата на закусвалните в Ню Йорк през 1890 г. Първоначално пълното име на ястието е настъргани кафяви картофи (на английски hashed brown potatoes). За първи път е споменато от американската кулинарна авторка на име Мария Парлоа (1843–1909) в нейната книга Кухненски спътник от 1887 г., където тя описва ястието настъргани кафяви картофи като пържена смес от студени сварени картофи, които се сгъват "като омлет" преди сервиране. Обаче с времето името на тази пържена закуска постепенно се промени и сега се нарича хаш браунс.

Етимология на думата Хаш

Думата "Hash" идва от френската дума "hacher", което означава нарязван или настърган. С други думи в буквален превод на български hash browns potatoes (хаш браунс потейтус) означава настъргани кафяви картофи.

Приготвяне на Хаш браунс

Хаш браунс

Има много рецепти за тази американска закуска, но най-важното правило за приготвянето на хаш браус е, че картофите винаги трябва да бъдат ситно настъргани, преди да бъдат изпържени с лука.

Обаче, ако се добави яйце или брашно, ще направите версия на пържено картофено кюфте, само че с настъргани картофи, което всъщност не е никак лошо.

Понякога хаш браунса може да се направи с формата на малка кръгла баничка. В някои рецепти пише че може да се приготви и на тостер.

Разгледайте рецептите за хаш браус или подобните рьощи, за да разберете как се приготвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest