С риба се приготвят полезни салати, които са свежи и леки. Рибата е ценен хранителен продукт, който съдържа малко наситени мазнини, но затова пък съдържа голямо количество белтъчини и Омега 3-мастни киселини. Благодарение на витамините и минералите, които се съдържат в рибата, тя влияе добре на здравословното състояние.
Салатите с риба са полезни за сърцето, защото Омега 3-мастните киселини влияят добре върху сърдечно-съдовата система. Освен това салатите с риба нормализират кръвното налягане, а също така нормализират и теглото.
Салатата от авокадо и сьомга е вкусна и много изискана.
Необходими продукти: 1 авокадо, 200 грама пушена сьомга, копър и сол на вкус, 3 супени лъжици майонеза.
![Салата](/files/lib/300x225/salad_meat7.webp)
Авокадото се разрязва на две, маха се костилката и с чаена лъжичка се вади меката част. Добавя се нарязаната на ситно сьомга и майонезата. Добавя се копърът и солта и всичко се разбърква добре.
Салатата от пушена пъстърва с гъби и китайско зеле е полезна и вкусна.
Необходими продукти: 200 грама пушена пъстърва, 500 грама китайско зеле, 300 грама печурки, 4 репички, 2 супени лъжици масло, 4 пера зелен лук, половин лимон, сол на вкус.
Пушената пъстърва се нарязва на ситно. Гъбите се запържват в маслото. Китайското зеле се нарязва на ситно и се добавя за 2 минути към вече готовите гъби. Всичко се сваля от котлона. Репичките се нарязват на тънки кръгчета. Лукът се нарязва на ситно.
![Салата с Риба](/files/lib/300x225/tuna-salad-eggs.webp)
Смесват се зелето с гъбите, пъстървата, лукът и репичките. Полива се със сока на половин лимон и се соли на вкус.
Салатата с риба тон е вкусна, лека и полезна. Необходими продукти: 2 домата, 2 яйца, 200 грама зелен фасул, 1 маруля или салата айсберг, 2 картофа, 200 грама консервирана риба тон в собствен сос, 100 грама маслини, сол и черен пипер на вкус.
За дресинга: 5 супени лъжици зехтин, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици оцет, сол и черен пипер на вкус.
Доматите се измиват и се нарязват на едро. Фасулът се сварява за 8 минути в солена вода и се отцежда. Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. Яйцата се сваряват и се нарязват на резенчета.
В купа се смесват нарязаната маруля или салата айсберг, домати, картофи, фасул, всичко се ръси със сол и черен пипер и се разбърква. Добавя се рибата тон и се разбърква. Залива се с дресинга, приготвен от запържения за 2 минути чесън, предварително нарязан на ситно.
Чесновият зехтин се охлажда, добавят се солта, черният пипер и оцетът. Салатата се украсява с маслини и резенчета твърдо сварени яйца.
Коментари