Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правилните съвети при приготвянето на месен сок

Правилните съвети при приготвянето на месен сок

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30
Печено месо

Месният сок, който се отделя в тавата при печенето на месо, птици, дивеч, се използва непосредствено като сос към печеното месо или се прибавя в сосове, приготвени от месен бульон.

За да се приготви месен сок, се изисква по-голямо внимание. При печенето на големи парчета месо в тавата се поставят и дребно нарязани кости (телешки - за телешко печено, свински - за свинско печено, птичи - за птици, кости от дивеч - за печен дивеч).

След като месото и костите придобият румен цвят, в тавата се добавя малко течност, която да предпази от прегаряне сока, отделящ се от месото и костите.

За да се подобри вкусът на сока, при печенето на месото в тавата се поставят ароматични корени - целина, моркови, лук, пащърнак. Ако сокът е в недостатъчно количество, трябва да се долее малко бульон.

Месен сос

Получените в тавата след печенето на месото месен сок и мазнина се отливат. В тавата се прибавя бульон с кости и се вари 20-30 минути, след което се прибавя към отлетия сок.

При печенето на 1 кг месо може да се получи 200-300 г месен сок, ако костите се варят по-продължително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest