Всеки обича да яде вкусотии, печени на скара, и повечето хора пекат по този начин при първа възможност. Независимо от повода печенето на скара е лесен начин да приготвите някои вкусни храни, на които можете да се насладите с любимите си хора.
Има различни видове храни, които можете да печете на скара. Това ви дава възможност да приготвите почти всичко по този начин - телешко, пилешко, риба, свинско месо и дори някои зеленчуци.
Приготвянето на храна на скара предлага допълнителни ползи за здравето, тъй като намалява съдържанието на калории. Храната, приготвена на скара, е бърза и вкусна, което е страхотно улеснение, когато подготвяте приятелска сбирка. Хубавото е, че не ви е нужна скъпа скара, а и обикновена ще бъде достатъчна.
Трябва обаче да се научите как да регулирате температурата според вида и дебелината на месото, което използвате. Прочетете нататък, за да научите ползите и някои изненадващи факти за печенето на скара.
Предимства на готвенето на скара
![Меса на скара](/files/lib/600x350/bulgarian-grilled-meat-meshana-skara.webp)
- Време: Печенето на скара може да бъде бърз начин за готвене поради високата температура;
- Вкус: Храните на скара са сочни и изключително вкусни;
- Текстура: Консистенцията на месото на скара е обичана от мнозина, тъй като е пълна със сокове от самото месо;
- Хранене: Печенето на скара е по-полезно, тъй като предлага ниски нива на калории и също така се изисква много малко олио по време на приготвянето на храната.
Пет изненадващи и забавни факта за печенето на скара
![Печенето на скара](/files/lib/600x350/grill-skewers-sausage.webp)
1. Любовта към печенето на скара съществува още от времето, когато хората от каменната ера са готвели храна на огъня преди около 1.8 млн. години. Всъщност, според някои изследователи остатъци в парчетата керамика и следите от изгаряне са показали доказателства за печене в стил барбекю;
2. Ако живеете в САЩ и сте собственик на скара, то вие сте сред 75% от възрастните в САЩ, които притежават скара и обичат печенето на скара. Около 62% от хората притежават газова скара, 53% притежават скара на дървени въглища и около 12% притежават електрическа скара;
3. Най-често срещаният хранителен продукт, който хората пекат на скара, са бургери. Около 85% от хората предпочитат телешкото месо за този случай;
4. През 2017 г. 336 души се събраха в Канзас Сити, САЩ, за да влязат в Книгата на рекордите на Гинес. Групата от хора опекла на скара сочни ребра, печен чесън и билкови свински пържоли в големи количества. Това е най-голямата в света сбирка за печене на скара, която някога се е провеждала.
![5 изненадващи факта за печенето на скара, за които не сте чували](/files/lib/600x350/pork-ribs-grill.webp)
5. Най-често срещаните хранителни продукти, сервирани по време на скара, освен месото, са царевицата, картофите и зеленчуците на скара.
Коментари