Пастата е може би най-големият италиански кулинарен шедьовър. Има стотици видове, като много от тях са непознати за нас. Това, което мнозина не знаят е, че пастата съществува в най-различна форма и в други държави по света и макар да не се нарича паста, пак се приготвя по аналогичен начин. Ето няколко вида паста, за които надали сте чували, както и кратка характеристика за тях:
Соба - представлява тънко фиде, което се приготвя от брашно и елда и е характерно за азиатската кухня. Сварява се, но обикновено се сервира студено, подправено с индийско орехче.
Тиентсин фен пи - приготвя се от бобови кълнове и се поднася като заместител на характерния за азиатската кухня ориз.
У-донг - често срещана паста в Япония и Корея, която наподобява спагети по форма и се приготвя от пшенично брашно и вода, без яйца. Сервира се студена в купичка с бульон, най-често в съчетание с темпура.
Пансоти - типично италианска паста, характерна за северозападната част на страната. Представлява пълнена паста с яйца и спанак, която обикновено се поднася с чеснов сос и разнообразни подправки.
Тортелони - Италианска паста, която е подобна на тортелините, но е доста по-едра. Може да бъде пълнена с месни продукти или със сирене и е особено популярна в Централна Италия.
Сомен - Сухо тънко фиде, приготвено от пшеница. След като се свари се залива със студена вода, за да може да съхрани формата си. Поднася се със студен бульон и накълцан на ситно предварително изстуден лук. Характерно е за Япония.
Букатини - Италианска паста, която наподобява спагетите, но е много по-дебела от тях и е куха. Визуално изглежда като сламка.
Корсетти - Италианска паста, която прилича на монета и може да бъде приготвена по най-разнообразни начини.
Чукамен - пшенично фиде, разпространено в Япония и Китай. Може да бъде поднесено по най-различни начини, но най-често се сервира в купички с бульон заедно с парчета изпечено свинско месо, Поръсва се с малко черен пипер.
Фиде от речен ориз - типично китайско оризово фиде, което по форма може да бъде сравнено с талиатели.
Коментари