Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Чудатите сосове на някои нации, за които не сте чували

Чудатите сосове на някои нации, за които не сте чували

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Сосове

Храната винаги ще бъде по-вкусна с доза хубав сос, и докато на наша територия ястията често се придружават от кетчуп и майонеза, в други страни използват по-необичайни сосове за овкусяване.

Бананов кетчуп

Във Филипините приготвят доста странен, но пък вкусен кетчуп от банани, захар и оцет. Банановият кетчуп е бил изобретен, когато страната търпяла сериозен дефицит на домати, но искали да произвеждат любимия си кетчуп. Така решили да заменят доматите с банани и до днес овкусяват бургерите си бананов кетчуп.

Мармайт

Мармайт е гъст кафяв сос, които се приготвя от отпадъчните продукти в пивоварната индустрия. Към него се добавят и малко мая и лимон, а в Холандия могат да ви го поднесат намазан на филийка.

Чоткал

Характерният за Корея сос Чоткал се приготвя от ферментирала риба, нейни вътрешности или хайвер. Много е популярен за овкусяването на различни видове супи.

Японски сос

Рибен сос

Въпреки че не изглежда особено апетитно рибеният сос, приготвян в Тайланд, е вкусен. За него са нужни аншоа, сол и вода, а в крайния си вид има кафяв цвят.

Ферментирала извара

Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястие с ориз в Япония. Тази извара ферментира минимум шест месеца.

Силно подправена туршия

В Индия подправят някои от своите типични деликатеси със смес между мариновани зеленчуци и подправки. Сосът е известен като силно подправена туршия и има жълтеникав цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest