Храната винаги ще бъде по-вкусна с доза хубав сос, и докато на наша територия ястията често се придружават от кетчуп и майонеза, в други страни използват по-необичайни сосове за овкусяване.
Бананов кетчуп
Във Филипините приготвят доста странен, но пък вкусен кетчуп от банани, захар и оцет. Банановият кетчуп е бил изобретен, когато страната търпяла сериозен дефицит на домати, но искали да произвеждат любимия си кетчуп. Така решили да заменят доматите с банани и до днес овкусяват бургерите си бананов кетчуп.
Мармайт
Мармайт е гъст кафяв сос, които се приготвя от отпадъчните продукти в пивоварната индустрия. Към него се добавят и малко мая и лимон, а в Холандия могат да ви го поднесат намазан на филийка.
Чоткал
Характерният за Корея сос Чоткал се приготвя от ферментирала риба, нейни вътрешности или хайвер. Много е популярен за овкусяването на различни видове супи.
Рибен сос
Въпреки че не изглежда особено апетитно рибеният сос, приготвян в Тайланд, е вкусен. За него са нужни аншоа, сол и вода, а в крайния си вид има кафяв цвят.
Ферментирала извара
Кубчетата ферментирала извара са силно ароматизирани и се поднасят към почти всяко ястие с ориз в Япония. Тази извара ферментира минимум шест месеца.
Силно подправена туршия
В Индия подправят някои от своите типични деликатеси със смес между мариновани зеленчуци и подправки. Сосът е известен като силно подправена туршия и има жълтеникав цвят.
Коментари