Целият свят обича кафе! Онзи приказен неподражаем на нищо аромат, който събужда сетивата и мислите. И вкусът му, който с една малка глътка предизвиква толкова силно желание за живот. Всеки го търси навсякъде. Но дали всеки знае тези няколко интересни факти за кафето:
Било е храна преди да стане напитка
Докато повечето от нас обичат кафето като напитка, трябва да знаете, че то невинаги е било консумирано по този начин. В началото кафето е било храна. Всичко започнало, когато един земеделец в Етиопия забелязал, че неговите кози ядат зърната на един храст и след това започват да се държат странно. От любопитство той също опитал зърната и се почувствал пълен с енергия. Не е нужно да се казва, че той не запазил откритието само за себе си и така много хора последвали примера му и започнали да ядат зърната от кафе, за да придобият енергия. Едва години по-късно кафето е било изпечено и приготвено по начина, който познаваме днес.
То е втората най-продавана стока в света
Кафето е най-продаваната стока в света след петрола. Това може да изглежда невероятно, но е самата истина. Също така то е първият земеделски продукт, който е започнал да се изнася в света, много преди житото, захарта или какаото. Всяка година десетки милиони чували със зелено кафе пътуват по света. Това значи, че кафето съперничи на природния газ в големия свят на международната търговия
Световният рекорд по пиене на кафе е...
Световният рекорд по пиене на кафе принадлежи на един влюбен в напитката мъж, който изпил 82 чаши кафе в продължение само на 7 часа. Той, разбира се, вероятно е бил много горд от себе, но ние не трябва да следваме примера му. В действителност доказано е, че пиенето на прекалено много кафе може да ни убие. Леталната доза е фиксирана на 100 чаши, така че не се опитвайте да биете този рекорд.
По-добре изпечено - по-малко кофеин
Противно на една грешна, но много разпространена теза, не зеленото кафе е добро за здравето, а черното, което е добре изпечено. Така че колкото повече вашето кафе е изпечено, толкова по-добре за здравето ви.
В действителност колкото повече кафето се пече, толкова съдържанието на кофеин в него намалява. Това се обяснява с факта, че термичната обработка на зърната на кафето освобождава кофеина, който се разгражда под действието на топлината. Това е прекрасно, защото черното кафе е по-богато на антиоксиданти. Научно изследване е доказало, че печеното кафе може най-ефикасно да възстанови нивата на витамин Е и на глутатиона (два основни антиоксиданта) в клетките.
Страната най-голям консуматор на кафе е…
Знаехте ли, че Съединените щати са страната, където се консумира най-много кафе? Само там получават една трета от износа на кафе в целия свят. За да се добие повече представа за консумираното количество в цифри, то представлява 450 000 000 чаши кафе само за ден в САЩ. Нюйоркчаните са най-големите консуматори на кафе в страната с около три чаши на човек всеки ден.
Коментари