Растителните млека се превърнаха в чудесна алтернатива на тези от животински произход заради тяхното високо съдържание на полезни за организма вещества (минерали, фибри, антиоксиданти, протеини и въглехидрати) и отсъствието на лактоза.
Едно от най-интересните и качествени такива млека е млякото от спелта. То набира все по-голяма популярност напоследък.
Въпреки че е под наименованието мляко, то не е в истинския смисъл точно такова и може би по-подходящо би било да се именува напитка от спелта, но с него без проблем можем да заместваме животинския продукт в своите рецепти, както и да го пием самостоятелно.
Мляко от спелта се приготвя лесно в домашни условия, а ето и нужните ви продукти и начин да се сдобиете с тази прекрасна напитка:
Продукти: вода-1 л, спелта-60-100 г цели или филирани зърна, сол-1 щипка;
аромати по желание- ванилия, канела, плодови сиропи;
подсладители по желание - стевия, сироп от агаве, мед и др.
Приготвяне:
Първи начин: Водата се загрява и в нея се слага спелтата и солта. Смила се всичко в блендер, след което се изчакват 5-10 минути и напитката се прецежда. По желание се ароматизира и подслажда с някои от изброените по-горе продукти.
Втори начин: Спелтата се накисва в студена вода за 6 часа до една нощ. Заедно с водата и солта се смила, престоява 10 минути и се прецежда.
Получената течност се кипва на котлона, оставя се да изстине и прибира в хладилник.
Млякото от спелта се съхранява на хладно до 4 дни.
Преди да се консумира, е препоръчително да престои поне 2 часа - така се подобрява неговият вкус. Ако въпреки това вкусът му ви се вижда странен, винаги може да сложите аромати по ваш избор.
Останалите в цедката частици от зърнената култура не се изхвърлят. Те могат да се използват за направата на веган кюфтенца или веган бургери, здравословни палачинки или бисквити.
Млякото от спелта е подходящо за хора на въглехидратна диета, спортуващи и такива, които имат непоносимост към лактоза.
Поради това че напитката е добита от зърнената култура спелта, тя съдържа глутен и това я прави неподходяща за хора, страдащи от целиакия.
Коментари