Различните видове подправки са идеални за съчетаване с ястия, супи и десерти, които на пръв поглед като че ли нямат нужда от тях. Но с помощта на ароматните подправки вкусът им става още по-наситен.
Всеки сам трябва да прецени коя подправка да избере, за да овкуси кулинарния си шедьовър. Така например за супите от месо са подходящи шафран, куркума, къри, черен пипер, дафинов лист, пащърнак, индийско орехче, лют или сладък червен пипер, розмарин, чубрица и босилек.
Зеленчуковата супа става още по-уханна с добавка на мента, магданоз, целина, черен пипер, майоранa, сушени гъби, пащърнак, розмарин, чубрица. За гъбената супа са подходящи черен и червен пипер, босилек, естрагон, целина, чесън, магданоз, зелен лук.
Супата от зрял фасул става идеална с добавка от кимион, майорана, босилек, индийско орехче, кориандър, черен и червен пипер. В картофената супа добавете лук или чесън, черен пипер, майоранa, кимион, индийско орехче, хилядолистник, пащърнак.
В граховата супа сложете малко карамфил, кориандър или чубрица. В рибената – черен или червен пипер, розмарин, къри, копър, кайенски пипер, лавандула, дафинов лист, майорана.
Зеленчуковите ястия стават по-вкусни с подправки. В карфиола добавете босилек, чубрица или естрагон, а в задушеното зеле – кимион, карамфил, черен или червен пипер, чесън и лук.
Малко къри ще засили вкуса на лещата, а целината и кимионът са подходящи за задушени или варени картофи. Пържените картофки стават перфектни с добавка от черен пипер, босилек, чубрица и малко лук.
Когато правите задушено телешко, свинско или пилешко, добавете малко червен и черен пипер, къри, каперси, лук, чесън и карамфил. Малко хрян ще освежи вкуса на бифтека, а печеното агнешко месо ще стане още по-вкусно с джинджифил, лавандула, шафран и мента.
Майорана и кимион отиват на печеното свинско, а печено месо от дивеч се връзва добре с индийско орехче, бял пипер, дафинов лист, чубрица, розмарин, кимион и черен пипер. Печените диви птици са по-вкусни в съчетание с къри, розмарин, джинджифил.
Коментари