Растението алое има над 300 разновидности, като най-известно и богато на полезни свойства е алое вера. Още в древността са го използвали за лечение на всичко от кожни до храносмилателни проблеми.
Много често се използва това растение при изгаряния и за заздравяване на рани, за подобряване на здравето на устната кухина и зъбите, тъй като намалява възпалението и ускорява зарастването на рани.
Алоето има много положително действие върху храносмилането, понижава нивата на кръвна захар, повишава имунитета и подпомага загубата на тегло. Има общо укрепващо действие.
Алоето обаче има горчив вкус и затова не може да се приема самостоятелно. Включването му в сутрешно смути, заедно с други съставки, неутрализира неприятния вкус на горчиво, а освен това може да зареди тялото с антиоксиданти и фитонутриенти, ако се подберат подходящи съставки за смутито. Ето едно предложение.
Ягодово смути с алое
Пригответе смути с алое, като миксирате в блендер следните съставки.
Алое - то е най-малката като количество съставка, докато останалите дават и още полезни вещества на организма.
Ягоди - съдържат цинк и желязо, подобряват състоянието на кожата, избелват зъбите.

Кейл - супер храна от рода на зеленолистните, която е отличен антиоксидант. Заселва активността на черния дроб и очиства токсините. Премахва умствената умора, грижи се за здравите кръвоносни съдове, от полза е при сърдечни заболявания. Калият в състава му пази очното здраве
Киви - това плодче съдържа витамин С, който подпомага усвояването на желязото от организма, стимулира имунитета, , подпомага зарастването на рани, бори се със свободните радикали. Серотонинът в плода подобрява настроението, паметта, съня и ученето.
В кивито се съдържа и магнезий, важен за мускулите и нервите. Калият в състава му е по-голям дори от този в бананите. Затова намалява риска от инсулт, спира образуването на камъни в бъбреците. Нормализира кръвното налягане и предотвратява остеопорозата. Съдържащият се лутеин е полезен за здравето на очите.
Ябълки - богати са на калий и действат като естествен диуретик. Детоксикират и подпомагат работата на черния дроб. Съдържат пектин, който улеснява преминаването на храната през червата. Танинът в състава работи като естествен антибиотик.
Приготвяне на гел от алое
Листото от алое, което се избира, трябва да бъде здраво, без плесени. Измитото и подсушено листо се почиства от острите ръбове, с нож се разрязва под ципата на листото и с лъжица се отделя гела от вътрешната страна на листа.
Приготвяне на смути от алое

Най-добре смутито с алое да се приготвя винаги в единична доза, чието количество е колкото да се изпие наведнъж. Консумира се веднага в прясно състояние.
Самото смути се прави по класическия начин, като всички съставки се смилат заедно и се смесват с отделения от листото гел от алое. Получава се провлачена смес, която може да се подслади с мед, ако нагарча.
Вижте още начини как се консумира алое и прочетете за най-важните полезни свойства на алое верата. Разберете как се прави сок от алое и вижте тази рецепта за чай от алое за висок имунитет.
Коментари