Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Към кои печива да добавяме сусам?

Към кои печива да добавяме сусам?

печива със сусам
Снимка: Марияна Петрова Иванова
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Печивата са страхотна алтернатива за закуска, за бърза следобедна закуска или за самостоятелно хранене в деня. Те са бърз вариант, с който може да попълните липсата на идея, и същевременно да сътворите страхотно меню за хапване.

Сусамът е културно растение, което още от древността се използва широко в кулинарията. Той е най-известен като съставка, която допълва цялостната визия на печивата. Той е финалната щриха, която превръща тестените ястия в непреодолимо изкушение. Ето кои обаче са печивата, към които трябва да добавите сусам:

Геврек

Печеният геврек е просто незавършен без малко поръсен сусам. След като приготвите своите гевреци и ги поставите в намазнена тава, то трябва да ги намажете с разбит жълтък и да поръсите сусама. На финала ще получите страхотно печиво.

Класическа питка с мед и сусам

Когато чуете думата питка, то най-вероятно първата ви асоциация е медът. Но втората със сигурност е сусамът. Можете да сътворите страхотна пухкава питка или да заложите на малки питки, които да покриете с мед и сусам непосредствено преди опичане. И двата варианта ще ви донесат страхотно апетитно тестено ястие, което няма как да ви остави безразлични.

питка със сусам

Хляб

Сусамът има широко приложение към украската на вкусно изпечения хляб. Той може да се поръсва самостоятелно върху хляба или в съчетание с други семена. Сусамът е страхотна алтернатива за производството на здравословен хляб. Той може и да бъде използван в печивата под формата на сусамово брашно, което има редица ползи за организма.

Важно е да приготвяте правилно печивата със сусам, защото в противен случай можете да предизвикате раздразнен стомах и дебело черво. Също така не се препоръчва консумацията на суров сусам, тъй като отново може да разстрои работата на стомаха.

Освен към печивата, сусамът има още редица ценни приложения в света на кулинарията. Той може да бъде използван към вкусни домашни супи, като дресинг, в рецепти за йогурт с подове, към здравословни шейкове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest