Разнообразието на напитките, в които можем да добавим полезната чиа, е доста голямо. Чиата, позната и като чия, е богата на фибри, протеини, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и различни минерали, които правят тази малка семена изключително полезни за нашето здраве.
Ето няколко идеи за напитки, в които може да добавите чия:
Лимонада с чиа
Смесете свежо изцеден лимонов сок с вода и добавете 1-2 супени лъжици чиа. Оставете сместа да почива за около 10-15 минути, за да се накисне чиата и да се образува гелообразна консистенция. За по-сладък вкус, можете да добавите малко мед или натурален сладил.
Смути с чиа
Пригответе смути от любимите си плодове или зеленчуци и добавете 1-2 супени лъжици чия. Изберете смес от плодове като банани, ягоди, малини или зеленчуци като шпинат, краставица или моркови. Пасиращи комбинации са например бананово-ягодов или малиново смути. Насладете се на своето свежо смути с чиа.
Чай с чиа
Пригответе си обичайния чай - зелен, черен или билков - и след като го охладите до стайна температура, добавете 1-2 супени лъжици семена от чиа. Разбъркайте добре и оставете чая да почива за около 10-15 минути, за да се накиснат чиите и да се създаде гелообразна консистенция. Можете да сладите с мед или друго.
Кафе с чиа
Пригответе своето обичайно кафе и добавете 1-2 супени лъжици чиа. Разбъркайте добре и оставете напитката да почива за около 10-15 минути. Чиата ще попие течността и ще се нарастне, давайки на кафето по-гъста текстура. Ако предпочитате по-сладко кафе, можете да добавите малко мед или сладило по избор.
Млечни напитки с чиа
Можете да добавите чиа към обикновено мляко, кокосово мляко, овесено мляко или други растителни млека. Просто смесете 1-2 супени лъжици чиа в млякото и оставете да почива за около 10-15 минути. Чиите ще абсорбират течността и ще придадат на напитката по-гъста текстура и допълнителна хранителна стойност.
Това са само някои идеи за напитки, в които може да добавите чиа. Експериментирайте с различни комбинации и открийте своите предпочитания. Помнете, че чиите имат способността да абсорбират течността, затова е важно да ги оставите да почиват за няколко минути, за да развият гелообразна текстура.
За да се възползвате от свойствата на чиата, може да приготвите още:
- чиа пудинг;
Коментари