Сезонът, в който можем да похапваме грозде на корем, е в разгара си. Но този плод колкото и вкусен да е, крие коварни опасности, свързани с трудното му храносмилане и затормозяване функциите на стомаха.
За да избегнем чувството на дискомфорт, след като сме яли от любимия си плод и максимално да извлечем ползите от сочните гроздове, трябва да се научим правилно да ги консумираме.
Диетолозите отдавна ни предупреждават, че гроздето е изключително трудно за храносмилане от човешкия организъм.
Те препоръчват то да се похапва 10-15 мин. преди всяко по-стабилно хранене.
Една перфектна и класическа комбинация е да се хапне грозде преди обяд, а по-смелите без никакви притеснения могат да го съчетаят с чаша сухо вино.
Колкото и изненадващо да звучи, напитката улеснява процесите на разграждане на плода в нашето тяло и ускорява усвояването му.
Ако сте решили да замените вкусните гроздове със сок, трябва да знаете, че повече от две чаши наведнъж са в състояние сериозно да затормозят организма ви.
Пастьоризиран, гроздовият сок е полезен при хипертония и други сърдечни проблеми.
Можем лесно да приготвим гроздов сироп в домашни условия, като сварим плода до гъстота.
Така приготвеният сок е отлично средство за повишаване на имунните сили на организма.
Препоръчва се като естествена хранителна добавка при всички хора, претърпяли изтощително боледуване.
Коментари