На 17 юли в САЩ празнуват националния ден на хотдога и само си представете какво масово похапване на сочния сандвич се случва днес из всички щати.
Консумацията на елементарната на пръв поглед храна като хотдога си има своите тънкости, които са неписан закон за всички американци. Всички подправки например трябва да се добавят в определен ред.
Първият слой се прави от различните сосове, които могат да се комбинират по избор – това са горчица, майонеза и кетчуп. Те обаче се изстискват върху кренвирша, а не под него.
Правилната консумация на хотдог повелява отгоре да се добави суров лук, нарязан на кръгчета, а върху него – настърган кашкавал. Върху него може да се наръси желаното количество червен или черен пипер и чесън на гранули.
Но ако си падате по класиката, горчицата ще е достатъчна. Освен обикновените хлебчета за хотдог са подходящи и такива, поръсени с макови зърна или със сусамени зърна.
Хотдогът не се слага в чиния, дори да ви изгори пръстите. Точно затова се нарича хотдог, което в превод от английски, както всички знаят, означава горещо куче. Повече от един хотдог се поставя в картонена или пластмасова чиния.
Хотдогът се яде на големи хапки – между пет и седем общо. Да пиете вино, докато го хапвате, е признак на лоши маниери и незнание. С хотдог се пие бира, газирани безалкохолни или студен чай.
Според американците, а и не само според тях, всяко време в годината и на денонощието е подходящо за консумация на така любимия хот-дог. Може дори да си направите хотдог парти.
За целта ще ви трябва изобилие от най-различни сосове. На парти може да се допусне използването на различни подправки от стандартните кетчуп, горчица и майонеза. Може да сервирате дори сладко-кисел сос, гарнитура от картофки.
За да зарадвате децата си, направете им парти с мини хотдогове. А за по-смешно сервирайте ги с различни по вкус сосове, които предварително изберете. Те може да са сладки или кисели – хлапетата ще се смеят и ще изядат вкусните кренвирши и хлебчета.
Коментари