Полезните свойства на гроздето са били забелязани от хората преди стотици години. То е било смятано за лекарство, което лекува много болести, и е било препоръчвано от народните лечители.
Само няколко зърна от този вкусен плод бързо връщат бодростта, помагат при астма и смекчават секрета в бронхите. Благодарение на витамините А, В6 и С гроздето активно участва в производството на фолиева киселина.
Гроздето успешно намалява чувството на сънливост, преборва болките в гърба и стомаха. Освен съдържащите се в него витамини, то е богато и на важни минерали – калций, калий, желязо, магнезий, фосфор и селен.
Гроздето само по себе си е достатъчно калорично и може да замени по калоричност почти всеки продукт. Един килограм от него се равнява на 227 г хляб, 387 г месо, 1 кг картофи или 1 литър мляко.
Много хора се отказват от гроздето именно заради неговата калоричност. Това е правилно, ако се използва за десерт след обилна трапеза, тъй като в големи количества след обилно хранене може да предизвика натрупване на излишни килограми.
Но гроздето може да бъде също така чудесен помощник в борбата с излишното тегло. Гроздовата диета може да осигури свалянето на няколко килца само за 4 дни и ще спомогне за изхвърлянето на токсините от организма.
1-ви ден: закуска - накиснати в топла вода шепа овесени ядки и шепа гроздови зърна, нарязан на парчета портокал и 50 мл обезмаслено мляко. Обяд – салата от варена тиква, зелена салата, лимонов сок и шепа гроздови зърна. Вечеря – салата от зеленчуци с добавка - парче варено пуешко или пилешко филе.
2-ри ден: Закуска – една чепка грозде. Обяд – сварен кафяв ориз - около 150 грама, със скариди и стафиди. Вечеря – запечен небелен картоф, зеленчукова салата и сок от грозде.
3-ти ден: закуска – препечена филийка пълнозърнест хляб, обезмаслена извара и шепа зърна от тъмно грозде. Обяд – варена немазна риба, кисело или прясно зеле и тъмно грозде. Вечеря – сок от грозде - без ограничения в количеството.
4-ти ден: закуска – ръжен хляб с обезмаслена извара и стафиди. Обяд – 100 грама пилешко филе, сварено и поднесено с 50 грама картофено пюре. За десерт - чепка грозде. Вечеря – варена или печена риба - около 150 грама, зеленчуци на пара и 1 чепка грозде.
Коментари