Лимецът е древна зърнена култура, вид пшеница с много полезни свойства и често използвана в здравословни рецепти. Той е зърнена култура, която не се обработва с химикали и дори засаден в замърсена почва, той не поема ненужните вещества от нея, и за разлика от другите пшеници, които са киселинни, лимецът е алкална храна.
Полезен за лигавицата и страхотен антиоксидант, помага при анемия.
От другите видове жито лимецът има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от група В и витамин А. Доста често го използваме за правене на хляб, но трябва да се приготви квас от лимец, което не е толкова лесно и отнема известно време. Ето как.
За целта се нуждаете само от 140 г брашно от лимец и 200 г минерална вода.
Първо, поставете 50 мл вода и 35 г от брашното в стъклен съд, разбъркайте добре и оставете на стайна температура. След ден добавете още 35 г брашно и 50 мл вода. Сместа трябва да е гъста.
На другият ден изхвърлете половината от сместа и я заменете с нова. Отново оставете на стайна температура и повтаряйте, докато не получите готов квас от лимец.
Обикновено се разбира, че е готов, от появата на шупли и мирис на кисело.
По принцип отнема около седмица да се приготви, но е важно да не бъркате сместа между захранванията.
Коментари