Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим хляб от смлени семена

Как да си направим хляб от смлени семена

Как да си направим хляб от смлени семена

Приготвянето на хляб от смлени семена е чудесен начин да се насладите на питателна и безглутенова алтернатива на традиционния пшеничен хляб.

Ето ръководство стъпка по стъпка как да направите хляб от смлени семена.

Съставки за хляб от семена

1 ч.ч. смлени семена (като лен, чиа, слънчоглед или комбинация)

1/2 ч.ч. брашно без глутен (като бадемово брашно или кокосово брашно)

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.ч. масло (като зехтин или кокосово масло)

4 яйца

1/4 ч.ч. вода

Кето хляб

По желание: мед или кленов сироп за сладост

Приготвяне на хляб от семена

Загрейте фурната си до 175°C и пригответе тава за хляб, като я постелете с хартия за печене.

В голяма купа за смесване смесете смлените семена, безглутеново брашно, сол и бакпулвер.

В отделна купа за смесване разбийте заедно олиото, яйцата и водата. Ако искате хлябът без мая да е по-сладък, можете също да добавите супена лъжица или две мед, кленов сироп, кокосова захар на този етап.

Изсипете мокрите съставки при сухите съставки и разбъркайте, докато сместа се смеси добре.

Оставете сместа да престои няколко минути, за да могат смлените семена да абсорбират течността.

Изсипете сместа в подготвената форма за хляб и загладете горната част с шпатула.

Печете хляба в предварително загрята фурна за 40-45 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра, излезе чиста.

След като хлябът е готов, оставете го да изстине в тавата за 10 минути, преди да го извадите от формата и да го прехвърлите върху решетка, за да се охлади напълно.

След като пълнозърнестият хляб се охлади, нарежете го и го сервирайте с любимите си гарнитури като масло от ядки, авокадо или конфитюр.

Още съвети при приготвянето на хляб от смлени семена

Хляб от смлени семена

- Експериментирайте с различни видове смлени семена, за да намерите вкуса и текстурата, които предпочитате;

- Не забравяйте да оставите хляба да се охлади напълно, преди да го нарежете, за да не се разпадне;

- Този хляб е най-добре да се съхранява в херметически затворен съд в хладилник и може да се претопли във фурна или тостер.

В заключение, правенето на хляб от смлени семена е здравословен и вкусен начин да се насладите на алтернатива на хляб без глутен. С тази проста рецепта за хляб от семена можете да се насладите на пресен домашен хляб, който е пълен с хранителни вещества и вкус.

Вижте още идеи за кето хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest