Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Могат ли смлените семена и ядки да заменят брашното

Могат ли смлените семена и ядки да заменят брашното

Могат ли смлените семена и ядки да заменят брашното

Рафинираното брашно носи доста вреди дори за здравия организъм и затова съветът е да се ограничи и по възможност да се спре напълно консумацията на храни от бяло рафинирано брашно. Какво обаче ще замени брашното?

Една от алтернативите са смлените ядки и семена. Възниква веднага въпрос дали те са в състояние да заменят напълно брашното и в кои случаи трябва да се предпочитат пред традиционното брашно.

Предимства на брашното от семена и ядки

Накисване на семена и ядки
Снимка: Илиана Първанова

Известно е вече, че ядките и семената са ценен източник на противовъзпалителните омега-3 мастни киселини, на витамините Е и група B, минерали, като са застъпени всички важни от тях и фибри (растителни влакнини). Не съдържат захари, въглехидратите са в минимални количества, а количеството на протеините е умерено.

Фибрите, фитохимикалите и антиоксидантните съединения са в добри количества в семената и ядките.

Не на последно място, стои и невероятно приятният им вкус, който далече надминава този на традиционното брашно.

Брашно от ядки и семена лесно се прави в домашни условия в блендера или кафемелачката, като това позволява да се приготви точно толкова, колкото е необходимо за предвидената рецепта.

Направени на брашно, ядките и семената могат да бъдат включени в различни рецепти, в които традиционно се използва брашно. Те засищат като него, но без глутена, който присъства в рафинираните брашна. Подходяща храна са за хората, страдащи от различни проблеми с храносмилателната система - язви, проблеми с простатата и други.

Недостатъци на брашното от семена и ядки

Семена и ядки вместо брашно

Използването на ядки и семена вместо брашно има и някои недостатъци, които също трябва да се вземат предвид.

Знаем, че зехтинът, който също съдържа омега-3 мастни киселини, не трябва да се подлага на топлинна обработка, защото губи тази ценна съставка. Същото се отнася и за ядките и семената. Витамин B9, известен като фолиева киселина, също се губи при печене.

Диетолозите препоръчват по тази причина смлените на брашно ядки и семена да се добавят към млечните и млечно-киселите плодови каши, към киселото мляко и здравословни смутитата. Може да се добавят под формата на тахан и песто, за да се запазят ценните хранителни вещества в тях.

Приготвянето на други рецепти, включващи топлинна обработка, ще отнеме някои от ценните съставки на така полученото брашно, но пък ще внесе разнообразие в приготвената храна.

За тези, които страдат от различни заболявания за храносмилателната система, нуждаят се от безглутеново хранене, искат да свалят излишни натрупани килограми или стриктно се придържат към здравословна диета, брашното от ядки и семена е отлична алтернатива, която напълно може да замести бялото рафинирано брашно.

При всички останали случаи това е възможност за разнообразие в храненето.

Вижте защо да накисвате семената и ядките.

Важно е и да знаете кои са безглутенови семена и ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest