Все по-разпространено става мнението, че продуктите от краве мляко са изключителни алергени, не се понасят добре от нито един човешки организъм и не трябва изобщо да присъстват в менюто ни.
По-оптимистично стои въпросът с овчето и биволското мляко, но все пак и те трябва да се консумират възможно най-рядко. Поради това в магазините все по-често се наблюдава наличието на млека от ядки и семена.
Това обаче означава, че те също са претърпели някаква топлинна обработка или пастьоризиране, което автоматично отнема от хранителните им стойности. Всяка подобна топлинна обработка отнема голяма част от витамините и минералите. Поради това е добре подобно производство да се извършва у дома.
Шампиони в производството на полезни млека от ядки са испанците. Те са се научили да извличат мляко от плодовете на земен бадем. Той се отглежда главно в средиземноморските страни и се смята за храната на бъдещето.
Полученото от него мляко има лечебни свойства и се използва за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт. Технологията на производства е изключително лесна за изпълнение. Пресни клубени на земен бадем се натрошават и се заливат с топла преварена вода, в съотношение 1:4 - една част от клубени и четири части вода.
Ако клубените са сухи, те предварително се накисват в топла преварена вода, а за да се натрошат - се минават през месомелачка. Оставят се да престоят една нощ, след което се филтрират.
Едновременно се претриват през сито и им се добавя захар на вкус. Преди употреба се охлажда и така се получава една от традиционните испански напитки.
Всеки от нас също може да си направи домашно мляко от ядки и семена. То може да е от бадеми, слънчоглед, чия, сусам и зрял кокос. Млякото от коноп също е много полезно, но не се съхранява за дълго.
Принципа на производство е един и същ. Ядките или семената, от които сте избрали да приготвяте млякото, се накисват за около 8 часа. След като преседят, се отцеждат и се изплакват с чиста вода.
Слагат се в блендера с достатъчно количество вода - колкото да покрие семената или ядките плюс още толкова. Количеството на добавената вода може да варира. Колкото по-малко вода има, толкова по-рядък ще е полученият продукт.
Някои млека имат нужда от прецеждане през тензух или торбичка за мляко, ако блендерът не разполага с наноцедка.
Ако искате вашето мляко да придобие по-сладък вкус, то можете да му добавите 2-3 сушени плодчета по избор, фурми например, или няколко лъжици лукума или агаве, мед, ксилитол и т.н.
Вече готовото мляко може да се консумира веднага, както и да се използва за направата на “млечни” шейкове с плодове. А защо не и за вашите сосове, сладкиши, палачинки.
Единствената специфика е при производството на мляко от конопени семена. За целта се използват цели конопени семена. Те се накисват за около 8 часа.
Полученото конопено мляко трябва да бъде прецедено. За разлика от повечето млека обаче, конопеното мляко трябва да се консумира веднага или да се замрази.
Коментари