Напоследък все повече се повдига въпросът, че рафинираните брашна вредят на здравето ни и се набляга на факта, че трябва да се намери техен заместител.
Също така се говори и за безглутеновите хранителни режими, като се изтъква, че освен за сваляне на килограми те са и жизнено важни за хората, страдащи от алергии към храните, съдържащи глутен.
Във всички случаи е добре да се запознаете кои храни съдържат глутен и кои - не, и с какво можем да заменим обикновеното рафинирано брашно, което присъства редовно на трапезата ни под формата на хляб или тестени изделия.
В случая ще изтъкнем защо е полезно да замените брашното със семената и ядките, както и с какво да внимавате при консумацията на ядки и семена:
1. Ядките и семената не съдържат глутен, но са много засищащи продукти, даряващи ни с енергия и здраве;
2. Ядките са богати на магнезий, желязо, калций, фосфор и калий, както и на някои мастноразтворими витамини;
3. На българския пазар се предлага голямо разнообразие от ядки - орехи, лешници, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и др.;
4. Бадемите са най-подходящите ядки за хора, имащи проблеми със стомашно-чревния канал или страдащи от язви, а лешниците се препоръчват при хора, страдащи от хемороиди, разширени вени или проблеми с простатата;
5. За да се възползвате от ценните вещества, съдържащи се в ядките; трябва да сте сигурни, че са в суров вид и че са съхранявани правилно;
6. Много често печените ядки съдържат следи от глутен, което може да предизвика алергични реакции при хората, податливи към това;
7. След закупуването на ядките е добре да ги прехвърлите в буркан и да ги съхранявате на тъмно място или в хладилник;
8. Можете да си приготвите и брашно от ядки, като използвате обикновената си кафемелачка или по-модерните кухненски роботи, чопъри и блендери. За целта обаче се уверете, че разполагат със специална приставка за смилане на ядки и че самите ядки не съдържат частици от черупките си;
9. Това, с което трябва да внимавате при консумацията на ядки, е, че са много калорични.
Коментари