Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при накисване на семена и ядки

Правила при накисване на семена и ядки

Yana G.Yana G.
Готвач
100
Семена и ядки
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.

Всички ядки и семена в суров вид са много полезни. Те спомагат за здравословния ни начин на живот. С тях си набавяме необходимото количество протеини и мазнини. В забързаното ежедневие са най-добрият избор за бързо похапване на крак. Чудесна алтернатива са за полезно и засищаща храна.

Важно обаче е да знаем как правилно да ги консумираме. Правилното накисване на зърнените и бобови култури преди консумация е от първостепенно значение. Така с правилната обработка ще премахнем вредните съставки, които се съдържат в семената и ядките. Това е важно, защото в ядките и семената се съдържат вещества, наречени ензими и инхибитори - те не са необходими за нашия организъм.

Наред с тях съдържат и фитинова киселина, която пък пречи на организма за правилното усвояване на калции, мед, цинк и желязо. Ето защо е толкова важно да се накисват предварително всички семена и ядки, защото при редовната консумация на ненакиснати може да се стигне до различни проблеми на стомаха и чести неразположения.

Ето и основните правила при накисването на различните култури.

Ленено семе

– Поставянето на ядки във вода води до тяхното покълване. По този начин те започват да произвежда полезни ензими, повече витамини и по-лесно се усвоява от организма;

– Правилното накисване на бобовите култури е в топла вода. Водата трябва да ги покрие напълно, като към някой култури във водата може да се добави малко сода или лимонов сок. Хубаво е водата да се смени поне един-два пъти, като във всяка нова вода се добавя сода или лимонов сок;

– Зърнените култури трябва да се накисват в хладка вода – нито топла, нито студена. На една чаена чаша вода трябва да прибавите по една супена лъжичка лимонов сок;

– Семената и ядките също се накисват във вода. Тук към водата може да се добави малко сол, за предпочитане е тя да е хималайска. Тук задължително отново съдът се покрива, за да се абсорбира по-бързо водата;

Ядки

– Накиснатите плодове и ядки можем да ги съхраняваме в хладилник до едно денонощие;

– Когато нямате достатъчно време да ги накиснете за няколко часа или колкото е необходимо, може да ги сложим във вода за 15–20 минути - това е достатъчно да се премахнат най-вредните вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest